"Днес очевидно няма да бъде постигнато споразумение, тъй като имаме сериозно разделение в мненията", съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, който участва в поредното извънредно заседание на своите колеги от ЕС в Брюксел.

"България и още 13-14 държави се обединяваме около позиция, че трябва да има динамичен таван на цената на газа и да се гони ценово равнище от 150-160 евро (за мегаватчас), като е ясно, че това не е регулиране на пазара, а предпазна мярка срещу свръхвисоки цени, каквито видяхме август и септември", поясни Христов пред български журналисти, пише БТА.

Другата група, начело с Холандия и Германия, са обединени около позицията, че не трябва да има ограничения или, ако има, да са високи, така че да не се активират на практика, добави той. "Това са държави, които имат или полза от търговията с газ и съответно високите цени, или изпитват остра нужда от газ, каго Германия - мощна икономика, които са готови да платят каквато и да е цена, само да имат газ и имат ресурси да компенсират потребителите за високите цени", посочи министърът.

"Страни като България, които не разполагат с такива мощни икономики, се борят за стабилизиране на пазара на по-ниски нива. За съжаление отново виждаме разделена Европа, двойни стандарти и надмощие на икономически силните държави при вземане на решението. Продължаваме да се борим, имаме нашето лоби. Това, което се случва, е много опасно, след като Холандия обяви, че иска таван от 275 евро. В момента сами дърпаме цените нагоре, държави като нашата страдат", коментира Христов.

Той поясни, че България продължава да купува газ на цена под 250 лева за мегаватчас. По неговите думи нашата страна ще се стреми да разнообрази допълнително доставките. Христов съобщи, че в края на тази седмица отново българска делегация ще посети Турция в опит да осигури газ на по-ниски цени.

В рамките на днешното извънредно заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика", отново не бе постигнато споразумение относно промяната в механизма за корекции на газовия пазар, съобщиха по-късно от пресцентъра на министерството.

"Европейската комисия и Президентството работят усилено в посока намиране на компромис", каза още енергийният министър. Правителството се стреми към диверсифициране доставките на природен газ за страната. По неговите думи вече са направени стъпки в тази посока с посещението на президента Румен Радев в Турция. "Успяхме да постигнем значителна промяна в международните си отношения. Вместо еднократни помощи в кризисни ситуации, от турска страна са готови да обсъждат дългосрочно сътрудничество за доставки на природен газ, включително и запазване на капацитет на техния терминал", каза още енергийният министър. Росен Христов обяви предстоящото си посещение в Турция в края на седмицата, в рамките на което ще проведе срещи с представители на турската държавна енергийна компания "Боташ". "По този начин страната ни ще има възможност да купува природен газ на локално ниво на по-ниски и конкурентни цени от стабилен източник, какъвто е Турция ", допълни министър Христов.