Шест страни от Европейския съюз, сред които Германия и Нидерландия, предупредиха, че не могат да приемат опитите на други страни членки за допълнително намаляване на ценовия таван, който Съюза ще наложи върху цените на газа. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на имейл от посланиците на шестте срани от ЕС до Чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Миналия месец Европейската комисия предложи таван на цените, който ще влезе в сила, ако цената на газа за доставка месец напред, търгуващ на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия, надвишава 275 евро за мегаватчас в продължение на две седмици, и също така е с 58 евро по-висока от референтната цена на втечнения природен газ за период от 10 дни.

Групата, в която освен Германия и Нидерландия, влизат и Австрия, Дания, Естония и Люксембург, очерта своите червени линии относно предложената горна граница на цената на газа в ЕС, която се очаква да бъде одобрена на срещата на министрите на енергетиката на страните на 13 декември в Брюксел.

Загрижени сме за понижаването на равнището. Равнището на тавана на цените на газа и свързания с него механизъм не може да бъдат намалени повече или заменени, пишат представителите на шестте държави до Чехия, която сега е ротационен председател на ЕС.

Шестте държави са скептични по отношение на ограничаването на цените, което според тях може да наруши нормалното функциониране на европейския енергиен пазар и да затрудни закупуването на синьо гориво, ако доставчиците пренасочат количества към региони, в които цените не са ограничени.

На другия полюс са Белгия, Италия, Полша и Гърция, които твърдят, че е необходим таван на цените, за да предпазят икономиките си. Те обаче настояват за далеч по-ниска ценова граница от предложената от Комисията.

На тази позиция стои и България. Служебният енергиен министър Росен Христов каза неотдавна, че предложеният таван от 275 евро е твърде висок и не би помогнал при кризисните цени на природния газ, които бяха регистрирани през август и септември. Според него трябва да се работи за постигане на динамичен, нефиксиран, таван, който да бъде обвързан със световните борси. 

Членките на ЕС преговарят по предложението на ЕК и вече са пристъпили към намаляване на ценовата граница. Последният обсъждан компромис е за въвеждане на таван от 220 евро за мегаватчас и разхлабени условия за задействането му, въпреки че се очаква вариантът да бъде преразгледан, преди да бъде постигнато окончателно споразумение, според документ, до който Ройтерс е получил достъп.

Германия, наред с другите критици на горната ценова граница, също поиска по-силни мерки за предпазване в случай, че горната граница предизвика непредвидени последици.

Те предложиха "критерии за червени линии", които биха задействали автоматично анулиране на правилото за горна ценова граница в случай, че търсенето на газ в Европа скочи рязко. Съгласно първоначалното предложение само Еврокомисията може да спре тавана на газа.