След продължили точно една година проверки Комисията за финансов надзор (КФН) и Националната агенция за приходите (НАП) не са открили нарушения в "Градус" АД. Това съобщават от компанията в писмо до медиите. 

"Заключението на Комисията за финансов надзор е, че "не са установени нарушения на приложимите към дейността на "Градус" АД изисквания на Закона за публично предлагане на ценни книжа, Закона за Комисия за финансов надзор и нормативните актове по прилагането им." Паралелно с проверката на Комисията по финансов надзор, през последната една година в дружествата от групата на "Градус" бяха извършени множество проверки и от Националната агенция по приходите, където не са установени съществени несъответствия в данъчната и счетоводна документация или нарушения на данъчното законодателство от проверяваните компании. Констатирани са несъществени такива, които са отстранени в хода на проверките. В нито един от докладите на НАП не е констатирано разминаване между фактически и документално установеното", съобщават от "Градус".

През май миналата година земеделският производител Светослав Илчовски беше поканен в т.нар, комисия "Манолова" в НС, където говори за преплитане на бизнес и власт при управлението на ГЕРБ. Като част от схемите той посочи собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов. Твърденията доведоха до разколебаване на цените на акциите на компанията, чието ръководство още тогава обяви, че ще съди Илчовски.

Според "Градус" случилото се е "безпрецедентната политическа атака, отправена от най-високата трибуна на българския парламент". В съобщението си от днес компанията подчертава, че "винаги се е уповавала на българското законодателство и компетентните регулаторни органи".

"Смятаме, че след публикуването на резултатите от едногодишните проверки, проведени според цялата строгост на закона, безупречният имидж на компанията е потвърден и всички манипулативни твърдения се оказват клевети. Надяваме се, със същата строгост и ентусиазъм, държавните институции да преследват тези, които посредством спекулации ощетиха акционерите на компанията с милиони левове", добавят от "Градус" и призовават "в бъдеще българският парламент да не се използва като трибуна за непроверени и лъжливи твърдения, а да бъде дом и пример за законността в страната".

В заключение от дружеството предупреждават отново, че ще използват всички законови средства, за да защитават интересите на своите акционери, както по съдебен път, така и чрез сезиране на компетентни органи при случаи, в които са ощетени акционери и е уронен престижът на компанията.