Окръжният съд в Амстердам е регистрирал иск от бившия шеф на автомобилната корпорация Рено (Renault) Карлос Гон срещу автомобилостроителите Нисан (Nissan) и Мицубиши (Mitsubishi) за 15 милиона долара за нарушение на трудовия договор при уволнението му от холандската компания Нисан-Мицубиши (NMBV). Това съобщи френският вестник "Фигаро", позовавайки се на свои източници.

Както уточнява изданието, на 12 март 2019 година, съветът на директорите на съюза Рено-Нисан-Мицубиши едновременно е уволнил Гон и е обявил разпускането на компанията Ен Ем Би Ви (NMBV) и замразяването на свързаната с нея холандска компания Рено-Нисан Би Ви. Адвокатите на Гон обаче настояват, че ликвидацията и уволнението на французина от Ен Ем Би Ви е в нарушение на трудовия му договора, посочва ТАСС.

Според японските източници на "Фигаро" не може да се твърди, че при разтрогването на договора на Гон с холандската компания са допуснати нарушения, тъй като той от самото начало е бил сключен в нарушение на устава. Те напомнят, че тримата директори на тази компания - Карлос Гон, Хирото Саикава от Нисан и Осаму Масуко от Мицубиши не са имали право по устав да получават пари като сътрудници на компанията.

През февруари 2018 година обаче предприятието е назначило Гон като нов сътрудник, което му е позволило да получава премии. Според правилника на ЕН Ем Би Ви, за да сключи компанията договор с нов сътрудник, този договор трябва първо да бъде одобрен и от тримата директори. Гон не е съобщил за договора на колегите си.

Според експертите на "Фигаро" Гон разбира, че няма да спечели това дело. Според тях французинът се стреми да прехвърли част от делото си под юрисдикцията на европейска страна.

Карлос Гон и близкия му сътрудник и бивш член на съвета на директорите на Нисан Грег Кели бяха арестувани от токийската прокуратура на 19 ноември миналата година по обвинения във финансови злоупотреби. Според прокурорите Гон не е декларирал точния размер на възнаграждения от 9 милиарда йени (над 80 милиона долара) като председател на съвета на директорите на Нисан от 2010 до 2018 година. По данни на следствието той също така е прехвърлил на корпорацията лични финансови загуби от неуспешни операции с ценни книжа през 2008 година.

Гон бе освободен от поста председател на съвета на директорите на Нисан, Мицубиши и Рено.