Подразделение на Nissan Motor според информация от източници е платило 17,8 млн. долара за луксозни жилища в Рио де Жанейро и Бейрут за председателя на борда на концерна Карлос Гон, съобщи японският вестник "Никей".

Гон бе арестуван вчера по подозрение във финансови нарушения и се очаква скоро да бъде поискана оставката му.

Трансакциите са извършвани чрез холандско подразделение, създадено около 2010 г. с капитал от 6 млрд. йени (53,4 млн. д. при текущия курс), привидно с инвестиционни цели. Според източниците то е било финансирано изцяло от японския автомобилостроител, като според официалната позиция на Нисан целта му е била да инвестира в стартъп компании, макар да има малко данни в подкрепа на това твърдение. 

Средства от холандската компания изглежда са били използвани за покупка на жилищен комплекс в Рио де Жанейро и на луксозен дом в Бейрут, като и двата имота са били предоставени на Гон за лично ползване, твърдят източниците. Освен това се посочва, че пари на Нисан са използвани при поддръжката и ремонтите. Според някои оценки общите разходи може да надхвърлят 2 млрд. йени (близо 17,8 млн. д.).

Трансакциите са били под надзора на Грег Кели, член на борда на директорите, който бе арестуван заедно с Гон по подозрения в укриване на информация за получаваните възнаграждения. 

Карлос Гон е прекарал ранното си детство в Рио де Жанейро, след това се мести в Бейрут, където завършва гимназия. Нисан няма активен бизнес в Бейрут, нито пък партньорите му Рено и Мицубиши, отбелязва изданието.