Шефът на съюза Nissan-Renault Карлос Гон, който бе арестуван по подозрения във финансови нарушения, е давал преки разпореждания на помощника си и члена на Съвета на директорите Грег Кели да фалшифицира данните за неговите доходи.

Това съобщи днес японския в. "Асахи". При продължаващите следствени действия са открити електронни писма от Гон до Кели, които потвърждават този факт.

Гон и Кели бяха арестувани в понеделник от следователи на Токийската прокуратура по подозрение, че са нарушили японските финансови закони. Твърди се, че в продължение на пет години Гон е получил като възнаграждения от Нисан около 10 милиарда йени или почти 89 милиона долара, но е декларирал за плащане на данъци близо два пъти по-малка сума.

Днес се очаква ръководството на Нисан да уволни емблематичния си шеф Карлос Гон от поста председател на съвета на директорите на компанията.

В момента Гон и Кели са задържани, след като окръжният съд на Токио удовлетвори искането на прокуратурата срокът на задържането им да бъде удължено с още 10 денонощия.

Днес по-късно министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер ще се срещне в Париж с японския си колега Хирошиге Секо, за да обсъдят бъдещето на автомобилния съюз Рено-Нисан.