Следващият бюджет трябва да приеме като даденост, че 2021 г. няма да е по-лесна от тази година, дори може да е по-трудна. Отсега трябва да се мисли за повече пари за бизнеса. Това каза в предаването "Тази сутрин" на bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Той смята, че "това е нещото, което липсва в България и което го има в останалите страни в Европа, включително и в САЩ - повече мерки за бизнеса".

"В бюджет 2021 има социални мерки, но тези за бизнеса са недостатъчни. Ще влезем в новата година и внезапно ще се окаже, че все повече пари трябва да се дават в пера, които всъщност не са определени в сегашния бюджет. И ще стане така, че следващото правителство ще трябва да променя бюджета веднага пролетта", коментира Дянков. Според него Бюджет 2021 (който днес парламентът започва да обсъжда) е така направен сякаш кризата няма да продължи.

"Проблемът с мярката "60:40" е, че от някъде бизнесът трябва да има поне тези 40%. Каквито резерви имаше обаче вече са изчерпани. В другите страни от миналата седмица минават на проценти "90:10" и "85:15". Според мен това трябва да стане веднага в България и да не се чака следващата година. Да се увеличат процентите с готовност от следващата година, ако влезем в трета и четвърта вълна, да се стигне до 100% безвъзмездна помощ", изтъкна бившият финансов министър.

Иначе, по мнението на Дянков, вариантът е работните места в някои сектори да изчезнат. Той прогнозира и по-голяма безработица догодина.

Симеон Дянков отправи апел към правителството и парламента да не дават оптимистичен вариант, а по-скоро песимистичен и бизнесът от сега да знае с какви пари разполага.