Основателят на гиганта в онлайн търговията Алибаба (Alibaba) Джак Ма предизвика бурни реакции, след като каза, че младите хора, трябва да възприемат културата на извънредните часове труд в технологичните компании като "благословия", съобщи Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Миналата седмица Ма се обърна към служителите си, като написа, че много хора нямат възможност да полагат извънреден труд, така че тези, които имат такъв шанс трябва да се възползват от него.

"Смятам, че да имаш възможност да работиш 996 (часа - б.р.) е огромна благословия," посочи Ма в съобщение в профила на Алибаба в приложението за съобщения Уичат (Alibaba).

Така нареченият график "996" означава да се работи от 9 часа сутрин до 9 часа вечер, шест дни в седмицата.

Ма изрази мнението си по дебата за баланса между работа и личен живот, който се оформи във връзка с труда на служителите в големите технологични компании в Китай през последните седмици.

Миналия месец активисти от сайта ДжитХъб (GitHub) на Майкрософт (Microsoft) създадоха дискусионна група, наречена "996. Ай Си Ю" (996. ICU), според която служителите, които работя толкова часове може да стигнат до "прегряване" и отделението за интензивни грижи.

Много компании и хора нямат възможност да работят "996", отбелязва Ма, имайки предвид компаниите, които не се представят добре.

"Ако не работите "996", когато сте млади, кога въобще ще можете да работите "996"?", пита Ма.

54-годишният бивш учител, който днес е един от най-богатите китайци, отбелязва, че той и колегите му, с които е създал Алибаба, в началото са работили много извънредни часове. Той посочва, че посветеността на работата е била от изключително значение за успеха.

"Нека ви попитам, ако не влагате повече време и енергия от останалите, как ще постигнете успеха, който искате?," пише Ма, като отбелязва, че не съжалява, че е работил по 12 часа дневно.

Коментарите на Ма обаче предизвикаха остра реакция онлайн, където много коментиращи пишат, че допълнителните часове труд са "огромна благословия" само за работодателите.

Не само Ма защитата извънредния труд. През ноември основателят на Тесла (Tesla) Илон Мъск, който е горещ защитник на многото часове положен труд, написа в Туитър, че никой не е променил света, работейки 40 часа седмично.

В неделя обаче Джак Ма смекчи коментарите си, като каза, че решението да се работи извънредно трябва да бъде взето от служителите, а не да се налага от работодателите. Според него компаниите, които се опитват да въведат насила тази практика са глупави и обречени на провал.

"На никого не му харесва да работи в компания, която те принуждава да работиш "996". Не само, че е нечовешко, но и е нездравословно и не е устойчиво в дългосрочен план, а освен това работниците, близките и законът не го одобряват," написа Ма в китайския микроблог Уейбо (Weibo).

"Ако намерите работа, която ви харесва, "996" няма да съществува като проблем, ако не сте запалени по това, което правите, всяка минута на работа е мъчение," допълни той.

Ма направи коментарите си след статия в китайския вестник "Женмин Жибао" в четвъртък, в която се изтъква, че графикът "996" нарушава трудовите закони на страната. Според закона работната седмица не може да надхвърля 40 часа.