Близо две десетилетия по-късно Alibaba е интернет колос, а Ма е сред най-богатите хора в света с нетно богатство от над 40 милиарда долара, според Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Председателят на компанията сега се пенсионира. Той разказа пред вестник "Ню Йорк таймс, че планира да се оттегли в понеделник, 10 септември, когато навършва 54 години, за да посвети времето си на благотворителност, насочена към образованието.

Alibaba Group включва сайта Tmall.com за продажби по модела "от бизнеса до потребителя" (B2C) и Taobao, най-популярната в Китай платформа за онлайн пазаруване, предлагаща стотици милиони продукти и услуги.

Компанията вече се намеси и в онлайн плащанията и филмите, а и налива инвестиции в широк спектър начинания, включително във физически продажби на дребно, облачни услуги, доставки на храна и реклама.

Тя държи дял в радващата се на широка популярност в Китай платформа Weibo, която наподобява Twitter, а през 2015 година купи вестник "Саут Чайна морнинг пост".

Ма, чието китайско име е Ма Юн, често се самоопределя като предприемач по случайност, отказал се от университетското преподаване заради трескавата дейност в търговията, след като открил интернет.

Забелязвайки възможността малките компании да купуват и продават стоките си онлайн, той основава Alibaba, която първоначално управлява от апартамента си в източния китайски град Ханчжоу. Централата на компанията и до днес е там.

Той вдъхва на служителите и клиентите си силна отдаденост, заради което е сравняван със съоснователя на Apple, покойния Стив Джобс, макар да използва по-отворен управленски стил.

Той е сред най-колоритните представители сред разрастващата се група на китайските милиардери. На 18-тия рожден ден на компанията миналата година изпълни танц, вдъхновен от Майкъл Джексън, и бе звездата в собствен късометражен кунг-фу филм.

Той обича да разказва истории за неуспехите си, например как му била отказана работа във веригата за бързо хранене KFC, а кандидатурата му за Харвардския университет била отхвърлена "десет пъти".

Успехът на Ма бе доказан, след като Taobao, подразделението на Alibaba, изпревари eBay в Китай, принуждавайки американската търговска платформа като цяло да се изтегли от страната през 2006 година.

Бизнесменът се оттегля от поста главен изпълнителен директор на Alibaba през 2013 година и в крайна сметка предава управлението на протежето си Даниъл Чжан, но остава активно ангажиран с компанията, задавайки стратегически насочи като неин председател.

Ма отдавна показва възхищението си към основателя на Microsoft Бил Гейтс, който дари голяма част от богатството си за благотворителни каузи.

Подобно на Гейтс, той създаде собствена едноименна фондация - Jack Ma Foundation, чрез която твърди, че ще се посвети на първоначалното си призвание: образованието.

"Това е нещо, което мисля, че мога да правя много по-добре от това да съм главен изпълнителен директор на Alibaba", заяви неотдавна бизнесменът пред телевизия Блумбърг.

* Превод за БТА на Елена Савова.