Електромобил Model 3 на американската компания "Тесла" (Tesla) изгоря напълно в подземен паркинг в Шанхай след неочаквано самозапалване и експлозия на батерията. Това съобщава китайският информационен портал "Пънпай", цитиран от ТАСС и БТА. 

Инцидентът е станал във вторник вечерта, точно след като собственикът спрял колата на паркинг в жилищен комплекс в район Цибао. Най-напред автомобилът се самозапалил, а след това дошъл взривът. Пристигналите на място пожарникари потушили пламъците. Превозното средство е изгоряло напълно. Няма пострадали. 

Това не е първият случай на самозапалване на електрическо превозно средство на "Тесла" както в Шанхай, така и в други градове на Китай. В изявление, публикувано от китайския офис на компанията, се посочва, че пожарът най-вероятно е причинен от повреда на акумулатора в резултат на някакъв удар в долната част на автомобила. 

В Шанхай се намира единственият завод за сглобяване на електромобили на "Тесла" извън САЩ. В понеделник на местния пазар официално започнаха продажбите и на произвеждания там високопроходим Model Y на американската компания.