Бившият канцлер на Австрия Волфганг Шусел напусна поста си в борда на директорите на руския енергиен гигант "Лукойл" заради войната в Украйна, предаде Ройтерс. Шусел стана поредният политик на доскорошна висока позиция в страната си, който напуска управата на руска компания.

В изявление до австрийската агенция АПА Шусел посочи, че през последните дни от двете години, прекарани в борда, е опитвал да прокара революция, критикуваща инвазията, макар и без успех.

"За мен, който винаги съм работил за конструктивните връзки между ЕС и Русия, атаката срещу Украйна, бруталните нападения и бомбардирането на цивилните жители са червена линия, която не бива да бъде пресичана", писа Шусел.

Бившият италиански премиер Матео Ренци подаде оставка от борда на "Делимобил" - една от най-големите руски компании за споделено пътуване.

Франсоа Фийон, бивш премиер на Франция, пък се отказа от участието си в бордовете на две руски компании - "Зарубежнефт" и "Сибур", в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна. Той се присъедини към "Сибур" в края на 2021 г.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц призова бившия канцлер Герхард Шрьодер да подаде оставка от многото заемани от него постове в руски държавни предприятия - "Северен поток" 1 и 2, "Роснефт", "Газпром".