Бившият италиански премиер Матео Ренци подаде оставка от борда на "Делимобил" - една от най-големите руски компании за споделено пътуване, съобщава Ройтерс, цитирайки изявление на партията на Ренци. Това се случи след като Русия предприе инвазия в Украйна

Основана през 2015 година от италианския бизнесмен Винченцо Трани, "Делимобил" има около 7,4 милиона регистрирани потребители в 11 руски градове.

Ренци се присъедини към компанията миналата година преди планираното й листване на фондовия пазар в Съединените щати. Въпреки това "Делимобил" отложи първоначално си публично предлагане като се аргументира с лоши пазарни условия.

Ренци, който оглавява центристката партия "Италия Вива", е вторият бивш европейски премиер, напуснал руска компания вследствие на нападението срещу Украйна.

По-рано бившият премиер на Финландия Еско Ахо заяви пред медии, че се е оттеглил от борда на най-голямата руска банка "Сбербанк".

Европейските лидери категорично осъдиха руската инвазия и обещаха строги санкции в отговор на действията на Кремъл.

Тази вечер се събират лидерите на 27-те на извънредна среща на върха, свикана заради ескалацията на кризата. Евролидерите ще обсъждат новия пакет от санкции срещу Русия, който ще бъде още по-мащабен и целенасочен. Очаква се на руските банки да им бъде ограничен достъпът до европейските финансови пазари, но и санкции, които ще засегнат и руския технологичен сектор - нещо, което ЕС не е правил като мащабни санкции.

Очаква се да види дали европейските държави ще се разберат да изключат Русия и от системата SWIFT за международните банкови транзакции.