В сряда американският технологичен гигант "Гугъл" (Google) подаде жалба до Общият съд на ЕС, опитвайки се да отхвърли наложената от Европейската комисия през 2017 година глоба от 2,6 млрд. долара (2,42 млрд. евро), което беше първото от поредицата наказания на европейска почва по отношение на несправедливите и агресивни бизнес практики на компанията.


Водещата в света интернет търсачка се опита да убеди съдиите, че е била неправилно обвинена в лошо отношение към конкурентите на нейната услуга за пазаруване, предава БНР.

По-рано в подобен случай "Гугъл" вече плати общо 9 млрд. долара глоба в рамите на Европейския съюз по обвинения, че мобилната й операционна система Android и рекламните ѝ услуги са замесени в незаконни дейности. Междувременно Google заяви, че е променила поведението си и ще обжалва наложената глоба през следващия месец, осъждайки категорично решението на ЕС като необосновано и несправедливо.

Разглеждането на подадената в сряда жалба трябва да продължи три дни, като е възможно произнасянето на присъда от Общия съд на ЕС до юни. След това случаят може да премине към най-висшият съд на ЕС - Съдът на Европейските общности.