Британското правителство се подготвя да постави под временно държавно управление британското подразделение за доставки на дребно на руския гигант "Газпром", тъй като много компании преустановиха връзките си с руския бизнес. Това съобщи днес агенция Блумбърг, цитирана от Ройтерс.

"Газпром маркетинг енд трейдинг ритейл" (Gazprom Marketing and Trading Retail), чийто последен собственик е руската държавна компания "Газпром", е първият кандидат да бъде поставен в британския режим на специална администрация, информира Блумбърг, позовавайки се на информиран източник.

Подразделението, опериращо като "Газпром енерджи" (Gazprom Energy), доставя над една пета от обема на газа за търговски цели във Великобритания и обслужва хиляди потребители, сред които и Националната здравна служба.

Нито "Газпром енерджи", нито британското министерство на бизнеса, енергетиката и промишлената стратегия отговориха на имейлите на Ройтерс с молба за коментар.

Междувременно "Газпром енерджи" се опитва да намери купувач, за да се спаси от крах, след като много големи клиенти се стремят да се освободят от мултимилиардни договори заради руската инвазия в Украйна, информира в. "Сънди таймс".

Швейцария конфискува луксозен имот на руски олигарх

Швейцарските власти са конфискували луксозен имот, за който се смята, че принадлежи на приближен до Кремъл руски олигарх, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

Според в. "Нойе цюрхер цайтунг" става дума за апартамент с три спални, разположен в луксозен голф комплекс в бернските Алпи. Имотът е собственост на Пьотр Авен, близък до Путин и главен акционер в най-голямата руска частна банка - "Алфа".

Самият Авен не коментира, но миналия месец беше заявил, че ще оспорва "фалшивите и неоснователни" европейски санкции, приети и прилагани и от Швейцария.

Неутрална алпийска страна отначало се колебаеше, но после се присъедини към наложените на Русия санкции от страна на ЕС. Наскоро местната банкова асоциация обяви, че руснаци държат 213 милиарда долара в офшорни сметки в страната.