В офиси на руската газова компания "Газпром" в Германия бяха извършени обиски от антимонополни органи на ЕС, съобщиха запознати с въпроса лица, в момент, когато надзорният орган на ЕС засилва разследването си на компанията за доставки на газ за Европа, информира Ройтерс, на която се позова БТА.

Служители от органа за наблюдение на конкуренцията в ЕС нахлуха в офисите на Gasprom Germania GmbH и Wingas GmbH*, първа за обиските съобщи агенция Блумбърг.

Защо ЕК проверява руската компания

Европейската комисия потвърди в четвъртък, 31 март, че на 29 март е извършила необявени проверки в помещенията на няколко дружества в Германия за доставка, пренос и съхранение на природен газ.

Комисията се опасява, че проверените дружества може да са нарушили правилата на ЕС за конкуренция, които забраняват злоупотребата с господстващо положение. Внезапните проверки са предварителна стъпка по разследване на предполагаеми нарушения на европейските правила. Това, че ЕК извършва такива проверки, не означава, че дружествата са извършили нарушения, нито предвещава резултата от разследването, се пояснява в съобщението.

Допълва се, че Комисията напълно зачита правото на защита, особено на правото на дружествата да бъдат изслушани. Уточнява се, че няма законов краен срок за приключване на разследванията. Продължителността на проверките зависи включително от това дали дружествата сътрудничат с ЕК, се допълва в съобщението.

Предистория на обиските

През януари антитръстовият шеф на ЕС Маргрете Вестагер попита газови компании, включително "Газпром", за ограничените доставки. Това стана, след като руският монополист бе обвинен, че е задържал пускането на допълнителни количества, които ако бяха реализирани, това щеше да задържи ръста на цените на газа.

Вестагер вероятно ще ускори събирането на информация за европейските предприятия на "Газпром", съобщи пред Ройтерс миналия месец лице, запознато с работата на регулатора.

"Газпром" и Кремъл многократно са отричали, че са спирали доставките на газ, като твърдят, че всички договорни задължения се изпълняват.

Дружествата, за които е установено, че нарушават антитръстовите правила на ЕС, са заплашени от глоби до 10 процента от оборота им. "Газпром" избегна глоба през 2018 г., след като се съгласи да реформира ценовите си механизми и да проправи пътя за конкурентите си в Източна Европа след проведено разследване.

 

*Снимката показва привържениците на футболния клуб ФК Шалке 04, които разгръщат гигантска фланелка с логото на руския спонсор "Газпром "на Veltins-Arena в Гелзенкирхен, на 20 януари 2007 г. Логото на руския държавен енергиен гигант "Газпром" бе премахнато от екипите на германския футболен отбор след инвазията на Русия в Украйна. Шалке заяви, че логото ще бъде заменено с надпис "Шалке 04".  Изпълнителен директор на "Газпром" напусна надзорния съвет на футболния клуб още същия ден, в който започна т.нар. специална операция на Русия в Украйна, четвъртък, 24 февруари 2022 г., след като стана мишена на санкции от страна на САЩ.