Притежаваният от Кремъл енергиен крал "Газпром" отваря нова страница; някога най-печелившата руска компания, може да се изправи пред дълъг период на лошо представяне, докато се бори да запълни празнината от загубените европейски продажби на газ с вътрешния си пазар и износ за Китай. Това се казва в анализ на Владимир Солдаткин за Ройтерс (Reuters).

Компанията наскоро обяви годишна нетна загуба от 7 милиарда долара, първата от 1999 г. насам, след рязък спад в търговията с Европа.

Проблемите на "Газпром" отразяват дълбокото въздействие на европейските санкции върху газовата индустрия на Русия, както и ограниченията на нарастващото партньорство на Москва с Китай, отбелязва авторът.

За Москва беше по-лесно да се справи с въздействието на международните санкции върху износа на петрол, защото Русия успя да пренасочи износа на петрол по море към други купувачи.

"Газпром" разчиташе на Европа като най-големия си пазар за продажби до 2022 г., когато конфликтът на Русия с Украйна предизвика ЕС да намали вноса на газ от "Газпром".

Русия е доставила общо около 63,8 милиарда кубически метра (bcm) газ за Европа по различни маршрути през 2022 г., според данни на "Газпром" и изчисления на Ройтерс. Обемът е намалял допълнително, с 55,6%, до 28,3 млрд. м3 миналата година.

Разликата е очевадна в сравнение с пика от 200,8 милиарда кубически метра, пласирани от "Газпром" през 2018 г. в ЕС и други страни, като Турция.

По оценки на базираната в Москва брокерска компания BCS приходите на "Газпром" от продажби на газ за Европа през 2015-2019 г. са средно 3,3 милиарда долара на месец благодарение на месечните доставки от 15,5 милиарда кубически метра.

Мистериозни взривове в подводните газопроводи "Северен поток" от Русия до Германия през септември 2022 г. също значително подкопаха търговията на руски газ с Европа.

Газови европейски тръбопроводни маршрути на "Газпром" към края на август 2022 г.

Източници: "Газпром", "Газпром-експорт", "Nord Stream"/РБК

В отговор Русия се обърна към Китай, като се стреми да увеличи продажбите си на газ по тръбопроводи до 100 милиарда кубични метра годишно до 2030 г. "Газпром" започна доставки на газ по тръбопроводи за Китай по проекта "Силата на Сибир" в края на 2019 г.

38 милиарда кубични метра е планираният капацитет по проекта "Силата на Сибир" до края на тази година, докато Москва и Пекин също така се договориха през 2022 г. за износ на 10 милиарда кубични метра от тихоокеанския остров Сахалин.

Най-голямата надежда на Русия е тръбопроводът "Силата на Сибир 2" през Монголия, като плановете са през него да се изнасят 50 милиарда кубични метра годишно. Но по пътя на този проект се появиха клопки поради липсата на споразумение относно ценообразуването и други проблеми, пише авторът на Ройтерс.

"Въпреки че "Газпром" ще получи някои допълнителни приходи от износ, когато всички тези тръбопроводи започнат да работят, той никога няма да може да компенсира напълно бизнеса, който е загубил в Европа", смята Катерина Филипенко, директор в  изследователската програма на за газ и LNG в консултантската компания Wood Mackenzie.

"Газпром" не разкрива приходите си от продажби в Европа и Китай поотделно за 2023 г.

Като се вземе предвид цена от 286,9 долара за 1000 кубически метра, каквато посочва руското министерство на икономиката, и обемите износ на "Газпром" от 22,7 милиарда кубически метра миналата година, общата стойност на газа на компанията, продаден на Китай, достига 6,5 милиарда долара за цялата 2023 г. 

През 2023 г. руският тръбопроводен газ беше продаван на цена от 6,6 долара за милион британски топлинни единици (mmBtu) на Китай и малко по-ниска от тази през първото тримесечие на 2024 г. при 6,4 долара/mmBtu. Спрямо средна цена на руския газ в Европа от $12,9/mmBtu миналата година.

Според документ, до който Ройтерс е получил достъп миналия месец, Русия очаква цената на газа за Китай да продължи постепенно да намалява през следващите четири години, докато най-лошият сценарий не изключва спад от 45% до 156,7 долара за 1000 кубически метра (около 4,4 долара за mmBtu) през 2027 г. спрямо 2023 г.

Не се казва каква може да е причинатаза такъв спад, но Русия е изправена пред съперничество от други доставчици на тръбопроводен газ за Китай, като Туркменистан, както и на втечнен природен газ.

Алексей Белогориев от базирания в Москва Институт за енергетика и финанси изтъква, че би било невъзможно "Газпром" да възстанови рентабилността, разчитайки единствено на своя газов бизнес.

Той смята, че стратегическото преминаване към производство и износ на амоняк, метанол и други продукти за преработка на газ е възможна стъпка, но това няма да даде бърза възвръщаемост.

"В същото време перспективите пред "Силата на Сибир 2" остават неясни: Китай най-вероятно няма да се нуждае от толкова много допълнителен внос през 2030 г. поради вероятното забавяне на търсенето и високите нива на вътрешно производство на газ", каза Белогориев, цитиран в заключение в материала на Ройтерс.