Руският енергиен гигант "Газпром" представи на международния газов форум в Санкт Петербург мащабни планове за енергийната си експанзия в Азия, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. "Интензификацията на взаимоотношенията в газовия сектор със страните от Евразия в голяма степен ще определи бъдещото потребление на газ в света", изтъкна президентът на компанията Алексей Милер в хода на пленарната сесия на форума.

Милер посочи, че се водят преговори за увеличаване на доставките за Казахстан и Китай, разработват се нови маршрути за пренос на газ, включващи развитие на газопровода Бухара-Урал, по който синьо гориво да тече чак до Узбекистан, както и за газификацията на казахстанската столица Астана.

Това идва на фона на посещение днес и утре на френския президент Еманюел Макрон в Казахстан и Узбекистан, по повод на което Москва вече изрази недоволството си.

"Знаем, че много региони на Казахстан граничат непосредствено с региони на Руската федерация", заяви Милер. "От тази гледна точка би било икономически ефикасно да се разгледат възможностите за трансграничното им снабдяване с газ, както и да се развие маршрут, който би предполагал и газификацията на Астана".

По думите на шефа на "Газпром", за да бъдат увеличени доставките за Казахстан и Узбекистан се проучват нови маршрути и отклонения от съществуващия газопровод Бухара-Урал. Милер не изключи през Казахстан, Узбекистан и Киргизстан руски газ да бъде транзитиран до трети страни. "Такава възможност съществува. Говорили сме за транзитните възможности, които тези страни предоставят. Но на първо време важни са нуждите на тези страни, които са наши партньор и приятели", заяви Милер. "Газпром" планира догодина да сключи 15-годишен договор с Узбекистан и Казахстан за сътрудничество, добави той Милер.

В кулоарите на форума казахстанския вицепремиер Роман Скляр посочи, че Русия и Казахстан планират да подпишат споразумение за доставка на 3 милиарда куб. м газ. "Сега ще подпишем такова споразумение, а догодина ще обсъдим допълнително увеличаване на доставките", заяви Скляр.

Той изтъкна, че се разглеждат и възможностите за транзит на руски газ през Казахстан за трети страни, в частност за Китай, но засега това е само на ниво преговори.

Милер изтъкна, че "Газпром" ще продължи да увеличава доставките на газ за Китай и изтъкна сътрудничеството между двете страни като пример за взаимодействие в рамките на Евразия. През 2022 г. доставките на природен газ по тръбопроводи за Китай са дали половината от увеличението на китайския внос, напомни шефът на руската компания.

Китайската Си Ен Пи Си (CNPC) обсъжда с "Газпром", "Роснефт" и "Новатек" сътрудничеството в търговията с въглеводороди и разширяването на тръбопродната мрежа, заяви по време на форума вицепрезидентът на компанията Съ Цзюн. По думите Русия разполага с огромни запаси на петрол и газ, а Китай - с огромен пазар за потреблението им. "Уверен съм, че сътрудничеството ни в енергийната сфера ще става все по-добро", посочи Съ.

По време на форума турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар заяви, че Анкара се надява газовият хъб в страната да бъде пуснат в действие още догодина. По думите му създаването на електронна платформа за търговия с газ може да отнеме около година. "Обсъждаме този проект с "Газпром" с нашите партньори. Искаме да създадем електронна платформа. Имаме широки перспективи и дългосрочни цели", заключи Байрактар.