Руският енергиен гигант "Газпром" се стреми да си възстанови повече от 900 милиона долара от чуждестранни компании, показва съдебно заявление от четвъртък, цитирано от Ройтерс, цитирана от БНР.

Доставките на руски природен газ за Европа намаля до постсъветско дъно, след като Русия изпрати свои войски в Украйна през 2022 г. и след като западните правителства засилиха санкциите срещу Москва.

Според съдебната документация, сред въпросните фирми са полските Europol Gaz и Orlen. Още през 2022 г. Полша прекрати споразумението си с Русия, след като отказа да плаща за природния газ в рубли. След това Europol Gaz започна да търси компенсация както за приходите, които ще загуби, така и за липсата на пренос на газ през Полша, предаде БНР.

Арбитражният съд на Санкт Петербург и Ленинградска област насрочи заседание за 10 април по искането на "Газпром", след като през ноември 2023 г. същият съд каза, че полската Europol Gaz ще трябва да плати глоба от около 1,57 млрд. долара, ако продължи да води дело за 6 млрд. злоти (около 1,51 млрд. долара) срещу "Газпром" в Швеция.

Вчера (6-и март) същият руски арбитражен съд заяви, че чешката компания за природен газ Net4Gas ще трябва да плати глоба от около 112,96 млн. евро (122,7 млн. долара), ако тя продължи да води дело срещу "Газпром" за пропуснати плащания.

Докато газопроводът "Северен поток" не спря да доставя газ за Западна Европа от Русия, "Газпром" плащаше на N4G и други компании такси за използване на инфраструктурата.

"Газпром" е подал подобни искове в съда срещу германските Uniper Global Commodities SE и Metha-Methanhandel GmbH, холандската Gasunie Transport Service и украинската Naftogas

Миналата година Deutsche Bank (DBKGn.DE) и Commerzbank (CBKG.DE) спечелиха забрана в Лондон, за да попречи на дъщерно дружество на "Газпром" да ги съди в Русия за прекратен газов проект.