Руски съд забрани на полската "Юропол Газ" (Europol GAZ) да продължи дело срещу "Газпром експорт" пред арбитражния съд в Стокхолм под заплаха от глоба в размер на 1,5 млрд. долара, предаде "Интерфакс", цитирана от БТА.

"Юропол Газ" изисква същата сума от подразделението на "Газпром" в арбитражното производство.

По-рано "Газпром експорт" се е обърнал към арбитражния съд в Стокхолм с твърдение, че арбитражната клауза в споразумението между "Газпром експорт" и "Юропол Газ" е недействителна, а арбитражният съд не е компетентен да разглежда спора между двете компании, както и че е налице "невъзможност да се обезпечи безпристрастно, обективно, всестранно и справедливо дело с участието на "Газпром експорт".

Арбитражният съд на Санкт Петербург и Ленинградска област е стигнал до извода, че делото трябва да бъде продължено в Русия, тъй като срещу "Газпром експорт" в момента се предприемат мерки с ограничителен характер от чужди държави, "създаващи препятствия за достъпа до правосъдие".

През май полският вицепремиер и министър по надзора върху държавната собственост Яцек Сашин съобщи, че "Юропол Газ" е подал иск пред арбитража в Стокхолм срещу руския концерн "Газпром" за 6 млрд. злоти (над 1,4 млрд. д.).

"Юропол Газ", отговаряща за транзита на газ, иска от газовия гигант възстановяване на 850 млн. злоти (около 220 млн. д.) непогасен дълг за транспортиране на газ. Освен това полската компания настоява за още над 5 млрд. злоти (около 1,2 млрд. д.) заради пропуснати ползи, тъй като "в момента не пренася руски газ", припомня ТАСС.

"Газпром" спря доставките на природен газ за Полша преди над една година, след като Варшава отказа да плаща синьото гориво в рубли. През октомври полският енергиен концерн "Орлен" (Orlen) обяви, че поема контрола над "Юропол Газ" - съвместно предприятие на "Газпром" и полската ПГНиГ (PGNiG), което е собственик на полския участък от газопровода "Ямал-Европа". Същевременно оператор на този участък от съоръжението, както и на цялата газопреносна система на Полша е полската "Газ-систъм" (Gaz-System). През ноември миналата година Варшава прехвърли акциите на "Газпром" в "Юропол Газ" под административно управление заради включването на компанията в санкционния списък на Полша.