Газопроводите "Силата на Сибир" и Сахалин-Хабаровск-Владивосток ще бъдат обединени и включени в единната система за газоснабдяване на Русия. Това каза днес руският президент Владимир Путин на Източния икономически форум, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Плановете ни включват да свържем газопроводите "Силата на Сибир" и Сахалин-Хабаровск-Владивосток, а след това да ги включим в единната система за газоснабдяване на страната, т.е. да решим по същество (. . .) историческата за нашата страна, глобална задача - интегриране в едно цяло на газопреносните мрежи на запада и изтока на Руската федерация", каза президентът.

По думите му, наред със строителството на газопровода "Силата на Сибир 2", това ще позволи не само "да се работи гъвкаво на световните енергийни пазари, но и съществено да се разшири програмата за газификация на Бурятия, Забайкалския край, други региони в руския Далечен изток, да се осигурят допълнителни ресурси за промишлеността му, да се осигури на градовете и селата екологично чисто гориво.

За газификацията на Камчатка ще се използват възможностите на терминала за втечнен природен газ, който по думите на Путин вече е построен от руска компания. Той допълни, че тази сфера се развива активно в Русия, включително в Арктика, където вече е задействан нов мащабен проект за втечнен природен газ, включващ завод за втечняване на синьо гориво без аналог в света.

Същевременно новопостроен газопровод Волхов-Мурманск-Белокаменка ще снабдява нов голям център за втечнен природен газ, който ще бъде създаден в Мурманска област, каза Путин.

Осмият Източен икономически форум се провежда във Владивосток от 10 до 13 септември под надслов "По пътя към сътрудничество, мир и разцвет".