Тайванският производител на електроника Фокскон (Foxconn) силно свива плановете си за построяване на завод за 10 милиарда долара в американския щат Уисконсин, предаде Ройтерс.

Компанията потвърди промените в проекта, който бившият президент на САЩ Доналд Тръмп навремето описа като "осмото чудо на света".

Съгласно споразумението с Уисконсин, което бе обявено снощи, Фокскон ще намали планираната инвестиция от 10 милиарда долара до 672 милиона долара, а броя на новите работни места - от 13 000 до 1454.

Сделката между Фокскон и Уисконсин бе обявена като голям успех в Белия дом през юли 2017 година. Тръмп я посочи като пример как политиката му "Америка на първо място" може да съживи американската технологична промишленост.

За Фокскон инвестиционният ангажимент бе възможност харизматичният основател и ръководител на компанията Тери Гоу да изгради добри отношения с Вашингтон в момент, когато търговската политика на Тръмп застраши най-успешния бизнес на тайванския производител - да произвежда в Китай айфоните на Епъл (Apple) за износ в САЩ.

Фокскон, най-големият световен подизпълнител в производството на електронни устройства, предложи да произвежда в щата високотехнологични плоски екрани за телевизори и други устройства. Експерти от бранша, включително ръководители на Фокскон, обаче от самото начало бяха скептични и отбелязаха, че никой от доставчиците на крайно необходими компоненти за плоски екрани няма база близо до Уисконсин. Планът предизвика и съпротива на местно ниво заради данъчни отстъпки, предоставяни на чуждестранна компания, споразумение за предоставяне на изключителни права върху води и разрушаването на къщи на набелязания терен.