Автомобилният концерн Форд (Ford), който има два завода в Германия, е кандидатствал за 500 млн. евро германски кредитни гаранции по схема, предназначена за смекчаване на последиците от коронакризата. Това съобщи днес германският бизнес всекидневник "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс.

Германското правителство предостави помощи, свързани с епидемията, на компании като доставчика на автомобилни части Леони (Leoni), но Форд ще бъде първият голям автомобилостроител в страната, който ще получи такава помощ от властите.

Автомобилният сектор, който е сред най-важните за германската икономика, бе в тежко положение още преди пандемията заради пренасочването към електромобили и по-слабото световно търсене.

Форд иска федералното правителство да поеме по-голяма част от кредитните гаранции, а по-малка част - да бъде покрита от властите на провинциите, допълва "Ханделсблат" без да посочва източниците си.

Компанията отбеляза, че поддържането на контакт с финансови институция е част от нормалния бизнес и не даде повече подробности.

Германското подразделение на Форд е основано през 1925 година и има заводи в западния град Кьолн и Заарлуис, близо до границата с Франция.