Повече от половината от 1300 останали служители на Уайъркрад (Wirecard) в Германия ще бъдат съкратени в рамките на ликвидацията на фалиралата финансова компания след разкриването на гигантската счетоводна измама. Това съобщи днес съдебният администратор Михаел Яфе, цитиран от Франс прес.

Общо 730 души ще бъдат съкратени, а 570 ще останат в централата в Ашхайм, близо до Мюнхен, каза синдикът Яфе, натоварен с процедурата по ликвидация, която съдът официално откри днес, допълва БТА.

Около 700 души са били информирани по електронната поща вчера, че ще бъдат съкратени, каза Кевин Фос от синдиката Ферди (Verdi), цитиран от ДПА. Рядко съм виждал подобно поведение от работодатели. Имайки предвид всичко, което се случи, начинът, по който се отнесоха с хората, е абсолютно погрешен, добави той.

Икономическата ситуация е изключително трудна заради липсата на ликвидност и скандалните обстоятелства, обясни Яфе.

Обичайните мерки за преструктуриране и съкращаване на разходи не са достатъчни, добави той.

Скандалът Уайъркард гръмна през юни, когато бившият член на престижния борсов индекс DAX на най-големите германски компании, призна, че 1,9 милиарда евро, вписани в счетоводните му книги, не съществуват. Това доведе до поевтиняване с над 98 процента на акциите на борсата.

Основателят и бивш шеф на компанията - австриецът Маркус Браун и още двама бивши директори са в предварителния арест по редица обвинения, сред които и измама.

Освен за изпарилите се пари, правосъдието ги обвинява и че са раздули още през 2015 година финансовите отчети с измислени постъпления.

Миахел Яфе преговаря с някои заинтерсовани партньори за продажбата на отделни части от компанията. Той цели да освободи възможно най-много средства, за да плати на кредиторите.

В петък беше постигнато споразумение за продажбата на бразилския филиал на друг голям играч в сектора - ПагСегуро (PagSeguro). Продажбата на дейностите в Северна Америка е напреднала, както и ликвидацията на други филиали в света, добави синдикът.

Скандалът Уайъркард поставя под натиск и германското правителство: след изслушването на двама министри в края на юли, сега членове на кабинета на Ангела Меркел, министърката на правосъдието и представители на германския регулатор на финансовите пазари и банки (Bafin) трябва да се явят пред германските депутати в края на август. Те са обвинени, че не са разкрили навреме скандала.