Над 400 компании в Япония са обявили фалит заради причини, свързани по един или друг начин с разпространението на коронавируса в страната, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ТАСС.

Най-голям удар са понесли ресторантите и питейните заведения - в този сегмент 54 фирми са изпаднали в несъстоятелност. На второ място се нарежда хотелиерският бизнес (48 компании).

Най-много фалирали дружества има в Токио (95), който продължава да е основно огнище на разпространение на Ковид-19 в Япония. След японската столица се нареждат Осака (41 компании) и северната префектура Хокайдо (23 компании).

През последните месеци японското правителство прие два допълнителни бюджета за текущата финансова година заради ситуацията с коронавируса, което позволи на местните власти да отпуснат финансов пакет за 117,1 трилиона йени (1,1 трилиона долара) в подкрепа на икономиката и местното население.

Средствата бяха използвани за подпомагане на компаниите, пострадали от Ковид-19, както и за еднократно плащане от 100 000 йени (около 950 долара) на всички местни жители, включително живеещите в Япония чуждестранни граждани.

През последните няколко седмици се засили динамиката на разпространение на коронавируса, а през последните пет дни на денонощие има по 1000 нови случая в страната. Общият брой на заразените, включително пътниците и екипажа на круизния лайнер Даймънд принсес (Diamond Princess), е около 40 000 души. Броят на починалите е 1026 души.

Япония остави без промяна прогнозата за понижение на брутния вътрешен продукт с 2,2 процента до края на 2020 година заради влиянието на коронавируса върху икономиката на страната, предаде ТАСС, като се позова на днешни правителствени данни.