Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза вчера по телефона на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, че трябва да си сътрудничат за налагането на "още твърди мерки" на Русия в отговор на нахлуването ѝ в Украйна, предаде Ройтерс.

След среща на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7, посветена на Украйна, Джанет Йелън съобщи вчера, че Седморката ще създаде специална група, която ще се съсредоточи върху замразяването и конфискуването на активи на членове на руския елит.

В съобщение на финансовото ведомство на САЩ се казва, че Йелън е потвърдила подкрепата на Вашингтон за украинския суверенитет и работи с партньорите си, така че "Русия да понесе своята отговорност".

Правителството на Обединеното кралство въвежда поредица от реформи, за да спре "приближените на Путин да крият мръсни пари в Обединеното кралство", заяви вчера вътрешният министър Прити Пател.

Европейският съюз обяви, че въвежда санкции срещу 26 видни руснаци, сред които е и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде във вторник Ройтерс, като се позова на решение, публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Сред включените в списъка са ръководителят на държавната петролна компания "Роснефт" Игор Сечин и изпълнителният директор на енергийния гигант "Транснефт" Николай Токарев. В списъка са също олигарсите Алишер Усманов, Пьотър Авен и Александър Пономаренко, банкерът Михаил Фридман, вицепремиерът Дмитрий Чернишенко, други членове на руското правителство и известни журналисти, отбелязва Ройтерс.

Като цяло наказани са: олигарси и бизнесмени, действащи в сферите на петрола, банковото дело и финансите, а също така членове на руското правителство, високопоставени военни и "пропагандисти, допринесли за разпространяването на антиукраинска пропаганда", заяви Европейският съюз.

"Трябва да действаме по-решително срещу привържениците на Путин - олигарсите, които изпращат децата си в частни английски училища, имат вили на Лазурния бряг и пазаруват на "Курфюрстендам" (булевард в Берлин, известен с луксозните си бутици - бел. ред.). Капиталовите потоци трябва да бъдат проследени и пресушени", заяви германският финансов министър Кристиан Линднер в интервю за в. "Ханделсбалт", цитирано от Ройтерс.