Базираната в Швейцария компания "Северен поток 2" е подала молба за обявяване в несъстоятелност, предава "Франс прес". Новината идва, след като по-рано световните агенции прогнозираха подобно развитие и съобщиха, че компанията е освободила персонала си.

Германия спря газопровода след нахлуването на Москва в Украйна. Берлин спря проекта, построен за доставяне на руски газ в Европа, тъй като Москва беше изправена пред поредица от санкции от Запада, припомня БНР.

"Северен поток стана неплатежоспособен поради санкциите на САЩ от миналата седмица", каза Силвия Талман-Гут, икономически директор в швейцарския кантон Цуг, където е базирана компанията, пред обществения оператор SRF. Тя каза, че регионалните власти са били информирани във вторник, че компанията е подала молба за несъстоятелност и цялата ѝ работна сила от 106 души е била освободена.

Съединените щати и Германия обявиха миналата седмица, че налагат санкции на руския проект за природен газ "Северен поток 2" заради нахлуването на Москва в Украйна. Насочването към "Северен поток 2" - една от най-важните геостратегически инициативи на богатата на енергия Русия - обаче не попречи на Москва да започне пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари, коментира АФП.