Германската енергийна корпорация E.ON, един от международните акционери в газопровода "Северен поток 1", не изключва възможността за отстраняване на щетите по съоръжението, причинени от подводните експлозии през септември, предаде ДПА.

"Ремонтът на тръбопроводите би бил предизвикателство и ще изисква изясняване на редица въпроси: технически, търговски и правни", е казал говорител на E.ON пред в. "Райнише пост".

Акционери в Nord Stream AG, базираният в Швейцария оператор на "Северен поток 1", са "Газпром" (51% от акциите в капитала), Engie (9,0%), Gasunie (9,0%), Wintershall DEA (15,5%), PEG Infrastruktur AG (E.ON) (15,5%).

Според E.ON потенциално решение "за" или "против" възстановяването на "Северен поток 1" ще бъде взето на събранието на акционерите на Nord Stream AG. Досега тя не е представила предложение за бъдещето на повреденото съоръжение на акционерите си, е казал още говорителят.

Съдбата на този газопровод, както и на неговия близнак "Северен поток 2", ще решат акционерите - това каза преди дни и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във връзка с информацията, че тръбите по двата проекта ще бъдат запечатани и консервирани.

Сега по думите на говорителя на E.ON, Nord Stream AG все още проучва и анализира ситуацията с щетите, а германската компания също се интересува от изясняването на подробностите.

На 26 септември поредица от експлозии повреди тръбопроводите "Северен поток 1 и 2", минаващи по дъното на Балтийско море, които пренасяха газ от Русия до Германия. Самоличността на извършителите на саботажа и мотивите им остават неясни.

15,5-те процента на E.ON в Nord Stream AG след обезценяване на акциите на компанията, се оценяват на около 100 милиона евро (105 милиона долара) към края на септември м.г. 

По-рано днес друг акционер - нидерландската компания "Газуние" (Gasunie), съобщи, че е отписала 9-процентния си акционерен дял в Nord Stream AG. В годишния си отчет Gasunie посочва, че делът й в Nord Stream, първоначално оценяван на 508 милиона евро, "в момента не струва нищо, тъй като не се очаква в обозримото бъдеще да бъдат възобновени доставките на газ през "Северен поток".

Nord Stream 2 AG - проектната компания на "Северен поток 2", е собственост на дъщерно дружество на "Газпром". Газопроводът е разположен успоредно на "Северен поток 1". Инвеститори в проекта "Северен поток 2" са европейските енергийни компании Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall DEA.