Съединените щати трябва да се опитат да докажат, че не стоят зад разрушаването на газопровода "Северен поток", който свързваше Русия със Западна Европа (конкретно с Германия), предаде ТАСС, цитирайки руското посолство в САЩ.

Москва смята, че унищожаването на "Северен поток 1" и "Северен поток 2" през септември миналата година е "акт на международен тероризъм" и няма да позволи то да бъде заметено под килима, гласи изявление на посолството, цитирано и от Ройтерс.

Съвсем наскоро американският разследващ журналист Сиймор Хърш писа в свой блог, че тръбите са взривени при американско-норвежка военна операция. САЩ отрекоха и определиха твърдението като напълно фалшиво.

Още същия ден обаче - в сряда, 8 февруари, Москва в лицето на говорителя на МВнР Мария Захарова, настоя за отговори на възникващите въпроси.

Два дни по-късно РИА "Новости" публикува снимки с данни от сайта за полетите Flightradar24, които показват, че един час след инцидента с газопровода в морето над мястото във водата е летял американският разузнавателен самолет "Посейдон". Кръжал над Атлантика, след това е преминал над Дания и е облетял и остров Борнхолм. Направил е пълен кръг точно над района на взрива, след което се е снижил.