Нидерландският газопреносен оператор "Газуние" (Gasunie) съобщи, че е отписал 9-процентовия си акционерен дял в газопровода "Северен поток 1" (Nord Stream AG), който през септември 2022 г. беше сериозно повреден след експлозия, предаде Ройтерс.

Преди да бъде преустановен преносът, газопроводът пренасяше синьо гориво от Русия за Германия по дъното на Балтийско море. 

В годишния си отчет "Газуние" посочва, че делът му в "Северен поток", първоначално оценяван на 508 милиона евро, "в момента не струва нищо, тъй като не се очаква в обозримото бъдеще да бъдат възобновени доставките на газ през "Северен поток".

Компанията обяви, че води преговори с други акционери в "Северен поток" за "стабилизиране" на тръбите на газопровода, за да бъдат предотвратени нови екологични щети и за да бъде гарантирана безопасността.

Акционери в Nord Stream AG, базираният в Швейцария оператор на "Северен поток 1", са "Газпром" (51% от акциите в капитала), Engie (9,0%), Gasunie (9,0%), Wintershall DEA (15,5%), PEG Infrastruktur AG (E.ON) (15,5%).

Преди дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че акционерите ще решат съдбата на газопроводите "Северен поток 1 и 2". Думите му последваха информацията, че тръбите по двата проекта ще бъдат запечатани и консервирани, тъй като няма планове за скорошен ремонт или активирането им отново.