Всички акционери трябва да решат дали газопроводите "Северен поток", повредени при взривове миналата година, трябва да бъдат консервирани, обяви Кремъл.

Ройтерс съобщи по-рано, като се позова на свои източници, че тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", изградени от контролирания от руската държава "Газпром", ще бъдат запечатани и консервирани, тъй като няма планове за скорошен ремонт или активирането им отново.

Попитан по темата на редовния му брифинг, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Разбира се, това е решение, което трябва да бъде взето колегиално от всички акционери", цитира го Ройтерс.

Той също така каза, че Кремъл няма да дава никакви препоръки на "Газпром" във връзка с бъдещето на подводните тръбопроводи.

Освен "Газпром" (51% от акциите в капитала), акционери в Nord Stream AG, базираният в Швейцария оператор на "Северен поток 1", са Engie (9,0%), Gasunie (9,0%), Wintershall DEA (15,5%), PEG Infrastruktur AG (E.ON) (15,5%).

Nord Stream 2 AG - проектната компания на готовия, но невлязъл в експлоатация "Северен поток 2", е собственост на дъщерно дружество на "Газпром". Газопроводът е разположен успоредно на своя близнак "Северен поток 1". Инвеститори в проекта "Северен поток 2" са европейските енергийни компании Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall DEA.