Прочутият производител на обувки "Кларкс" (Clarks) ще съкрати 900 работни места по целия свят, докато се опитва да се позиционира в бъдеще без коронавирус, съобщи Би Би Си (BBC).

195-годишната фирма заяви, че трябва да вземе "някои трудни решения", за да активизира отново бизнеса, в който продажбите падат през последната година.

Заетостта ще бъде анализирана през следващите 18 месеца, каза компанията като увери че в плановете й влизат реформи и създаване на 200 нови работни места.

Обувната фирма, която съкрати 170 работни места през миналата година, работи с 13 000 души в световен мащаб.

"Предстоят ни вълнуващи възможности за нашия бизнес и трябва да вземем някои трудни решения, за да стигнем до тях", каза главният изпълнителен директор Джорджо Преска.

"Благодарим на всички засегнати служители за приноса им към нашия бизнес, те заслужават нашето сърдечно уважение и подкрепа."

"Кларкс" затвори всички свои магазини във Великобритания и Ирландия по време на ограничителните мерки и обяви, че ще ги отвори отново само "когато е правилно и безопасно да го направи".

Компанията вече отвори магазини в някои страни, като Китай, в които бяха премахнати ограниченията, добави Преска.

Фирмата се консултира със своите съветници относно възможностите за финансиране в бъдещето, каза той, без да дава допълнителни подробности.

Компанията отчете загуба от 84,4 млн. лири миналата година, когато продажбите спаднаха.

Тя продаде 20 милиона чифта обувки през годината до февруари 2019 г., два милиона по-малко от предходната година, като се позова на "изключително тежките" условия по главните улици.

Преска също така заяви, че ще затвори някои от най-лошо представилите се магазини.

Миналата година компанията затвори единствения си останал завод във Великобритания, след като го отвори през 2017 година. Преди това, през 2006 г., беше затворена друга обувна фабрика на "Кларкс".

Компанията започва да произвежда обувки във Великобритания през 1825 г., но производството е преместено в Далечния Изток през 2005 г.