В следващите дни предстои да бъде извършена физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл", съобщи в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев.

Премиерът информира за проведено във вторник, 7 май, специално съвещание между него, вицепремиера и министър на финансите, министъра на вътрешните работи, министъра на икономиката и ръководителите на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", на което е решено в следващите дни да се направи инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Такава инвентаризация досега не е правена, каза Главчев и допълни, че медиите ще бъдат уведомени за резултатите от нея.

Ръководителите на НАП и Агенция "Митници" са съобщили по време на срещата, че за февруари приходите от ДДС и мита от "Лукойл" са 90 млн. лв., за март - 40 млн. лв., а за април - 228 млн. лева.

Дерогацията (изключението) за внос на петрол с произход Русия, която България получи от ЕС, приключи на 1 март 2024 г. (вместо в края на годината, какъвто беше допустимият срок).

Преди месец, на 4 април, Народното събрание гласува създаване на временна комисия, свързана с дерогацията, ползвана от "Лукойл Нефтохим". 

На 23 април председателят на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" Диан Червенкондев каза пред депутатите от т. нар. парламентарна  комисия "Лукойл", че от декември 2023 до март 2024 година във Фонда са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол.

Вносът на руски петрол е спрян, като през декември м.г. този внос е бил със "затихващи функции". Събраните през тази година пари са от компенсации за преработен руски петрол, намиращ се в данъчните складове, уточни Червенкондев.

С влизането в сила през ноември 2023 г. на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Размерът на месечната вноска се определя от министъра на икономиката и индустрията в срок до 15-то число на текущия месец по формула, съгласно чл. 4, ал. 1 от закона.

През първата половина на февруари т.г. бившият министър на икономиката Богдан Богданов обяви по време на съвместно заседание на парламентарните икономическа и енергийна комисии, че вноската за декември, която "Лукойл" трябва да направи, е 69,9 млн. лева. Към момента сумата, която е внесена във фонда, е по-малко, каза тогава министърът. На същото заседание Александър Величков, заместник-председател на Надзорния съвет на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", съобщи, че "Лукойл (Нефтохим Бургас АД)" обжалва в съда формулата, по която Министерство на икономиката определя вноската, която трябва да внася в бюджета, съгласно Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт".

На 9 февруари Върховният административен съд отхвърли искането на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за спиране на изпълнението на заповед на министъра на икономиката и индустрията, свързана със Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт - заповед за определяне на месечната вноска.

На 25 април т.г. народният представител и председател на Комисията по бюджет и финанси в НС Йордан Цонев каза пред парламентарната комисия "Лукойл", че вноските на задължените лица, съгласно Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт за месеците - от февруари до септември 2023 година биха били 637 826 114 лева. Това би станало ако вноските се бяха събирали при прилагането на закона от неговото обнародване в брой 7 на Държавен вестник от януари 2023 г., добави тогава Цонев. Вноските са от преработватели на петрол с произход от Русия. Данните са от Министерството на икономиката и са получени във ведомството от агенция "Митници", уточни депутатът от ДПС.