Японското министерство на финансите обяви, че обемите на износа на Япония са спаднали през април с 21,9 процента в сравнение с аналогичния период на миналата година поради пандемията от новия коронавирус.

В публикувания днес отчет на сайта на ведомството се отбелязва, че това е най-големият спад от 2009 г., когато японската икономика беше под влиянието на световната финансова криза, предадоха агенциите.

Обемът на експорта възлиза на 5,2 трилиона йени (над 48 милиарда долара). Този показател продължава да се понижава през последните 17 месеца, допълва БТА.

Успоредно с това за същия месец вносът на Япония спада със 7,2 на сто в сравнение с данните за същия месец на миналата година, до отметката 6,1 трлн. йени (почти 57 млрд. долара). Спадът на този показател се запазва през последните 12 месеца.

На 18 май японското правителство обяви прогноза, според която брутният вътрешен продукт на Япония при сегашната икономическа динамика може да се съкрати с 3,4 процента до края на 2020 г. За първото тримесечие спадът на БВП на Япония е 0,9 процента в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г.