Невъзможно е в момента да се прогнозира точно ще има ли икономически предимства Швеция от това, че не въведе строги ограничителни мерки през пандемията от коронавирус, каза пред ТАСС главният икономист на Търговската палата на Стокхолм Стефан Вестерберг.

По принцип не е възможно да се отговори на този въпрос, тъй като никой не знае колко още ще продължи кризата. В краткосрочна перспектива има определено предимство от това, че Швеция не спря изцяло икономическата си активност, но в дългосрочна перспектива износът ще зависи от това, което се случва с другите страни, както и от нашите политически и икономически мерки във връзка с действията на другите страни, отбеляза той.

Министърът на бизнеса Ибрахим Байлан коментира, че макар да е трудно да се прави прогноза все пак е ясно, че влиянието на пандемията върху икономиката ще бъде много силно, а кризата ще продължи дълго. Той отбеляза бързото понижаване на икономическите показатели, големия брой безработни, фалитите, особено в сферата на туризма и ресторантьорството.

Нашата икономика е много отворена, силно зависеща от международната търговия, каза той.

Съгласно водещата прогноза, на която се базира правителството при изготвянето на бюджета, брутният вътрешен продукт на Швеция ще спадне с 4 на сто през 2020 година, а следващата година може да се увеличи с 3,5 процента. Очаква се безработицата да нарасне от 6,8 на сто до 9 процента в периода 2020-2021 година. Ако кризата бъде по-голяма, спадът може да е с 10 процента тази година, а безработицата да нарасне до 13,5 на сто в периода 2020-2021 година.

Шведският модел: успешен или неуспешен

За да не претовари болниците си, Швеция възприе от самото начало тезата, че вирусът няма да изчезне скоро и ще се разпространява бавно в обществото. Въпреки че възрастните хора с крехко здраве платиха цената на тази стратегия, писа на 20 май Йоханес Ледел от Франс прес, предаде БТА.

Досега шведските болници, въпреки че работят при условия, определени като тежки, все още не са претоварени.

Докато повечето европейци се връщат постепенно на работните си места, северното кралство продължава да препоръчва дистанционната работа. И съветва гражданите си да имат предвид, че сегашните мерки ще са дългосрочни.

Забраната за посещаване на старческите домове, където бяха регистрирани повече от половината от смъртните случаи от Ковид-19 в Швеция, вероятно ще остане в сила още няколко месеца, предупреди правителството.

Скандинавската държава, където училищата, кафенетата, баровете и ресторантите не бяха затворени, призова всеки да "поеме своята отговорност".

"На пръв поглед е доста лесно да се наложи национална карантина, но отменянето й става много по-трудно", смята епидемиологът Андерш Тегнел от Агенцията за обществено здравеопазване.

Повечето от мерките се спазват от по-голямата част от обществото, сочат проучвания. Мерките не са задължителни, разчита се на добрата воля на отделния човек.

"Борбата срещу Ковид-19 е маратон. Избрахме тези мерки, тъй като твърдо вярваме, че те са ефективни в дългосрочен план", подчерта на пресконференция миналата седмица премиерът Стефан Льовен.

"Мисля, че шведската стратегия се оказа устойчива. Сега имаме данни, които показват, че хората все повече следват нашите съвети", изразява задоволство Андерш Тегнел.

"Мисля, че може би има уроци, които могат да се научат от нашите колеги в Швеция", потвърди на пресконференция в края на април Майкъл Райън, директорът на програмата на Световната здравна организация за извънредните ситуации.

С една уговорка: възможно е тази стратегия да се окаже трудно приложима другаде, където властите не се радват на толкова голямо доверие, заключава анализа си Йоханес Ледел.

По данни на института "Джонс Хопкинс" към 14.15 бълг. време носителите на коронавируса в Швеция са 31 523, а смъртните случаи 3831.