Главният изпълнителен директор на Нисан мотър (Nissan Motor) Карлос Гон бе арестуван от прокуратурата в Токио за предполагаемо нарушение на законодателството за финансовите инструменти и валутите, съобщава на сайта си японският в."Асахи", цитиран от Ройтерс и БТА. Гон, който е също така и председател на обединението Рено-Нисан-Мицубиши (Renault - Nissan - Mitsubishi), е заподозрян, че е занижил размера на доходите си във финансовите декларации.

По данни на агенция Киодо той вече доброволно е дал показания през токийската прокуратура, допълва ТАСС. Търговете на Токийската фондова борса, която е най-големият фондов пазар в Азия, вече бяха закрити, когато бе разпространена новината, така че акциите на Нисан не пострадаха. Същевременно в Париж акциите на Рено се сринаха с 3,10 на сто.

Говорител на Нисан заяви, че компанията проверява информацията.

По данни на японската телевизия Ен Ейч Кей прокуратурата е започнала днес обиск в централата на Нисан.

Фирмата заяви, че провежда от няколко месеца вътрешно разследване, което показва, че Гон не е обявил надлежно заплатите си.

"Съществуват и множество други значителни актове на неправомерно поведение, включително и лично използване на активи на дружеството. Нисан дълбоко се извинява, че причинява това на нашите акционери и заинтересовани страни", добавят от компанията.