Благодарение на добрите си продажби на електрически и високопроходими автомобили (SUV) Tesla на Илон Мъск отчете данните за седмото си поредно печелившо тримесечие.

За отчетното първо тримесечие на 2021 г. компанията е реализирала печалба от 438 милиона долара - в сравнение с 16 млн. за същия период на 2020 г. - скок, подкрепен от продажби на биткойни и екологични кредити.

Приходите от продажби са нараснали през отчетното тримесечие до 10,4 млрд. долара от 6 млрд. долара през същия период на миналата година.

Tesla инвестира 1,5 млрд. долара в биткойни, като снижи позицията си с 10% през тримесечието, заяви главният финансов директор Закари Къркхорн. Компанията заяви, че приходите от продажби на цифрови активи възлизат на 272 милиона долара с "положително въздействие" от 101 милиона долара.

Наред с това Tesla е спечелила 518 милиона долара от продажби на екологични кредити, което е с 46% повече от година по-рано. Tesla печели кредити за надвишаване на стандартите за икономия на гориво и ги продава на други автомобилни производители, които не ги достигат, обобщи Ройтерс (Reuters).

Растежът като цяло бе постигнат въпреки производствените препятствия поради глобалния недостиг на компютърни чипове, който засегна и други производители на автомобили.

По този повод Мъск каза, че недостигът на чипове е причинил "предизвикателства във веригата на доставки", въпреки че въздействието на този "конкретен проблем" е облекчено, цитира го БиБиСи (BBC).

Постигнатата печалба за първите три месеца обаче бе редуцирана от плащане на 299 млн. долара на Илон Мъск като част от спорен план за компенсация, постигнат през 2018 г., отбеляза БиБиСи.

Продажбите са се увеличили повече от два пъти до близо 185 000 автомобила. Компанията заяви, че не е произвела нито една бройка от по-скъпите си седани Модел-S и модела X SUV, тъй като през първото тримесечие е минала към нови версии, предаде Асошиейтед прес.

Илон Мъск заяви, че Model 3 на Tesla, неговият среден седан, е "най-продаваният луксозен седан от всякакъв вид в света" за тримесечието.

Той също така прогнозира, че средният спортен модел на компанията Model Y ще се превърне в най-продаваната кола или камион от всякакъв вид през следващите години.

"Видяхме истинска промяна във възприятието на клиентите за електрически превозни средства и търсенето на наши продукти е най-доброто, което някога сме виждали", каза Мъск.