Шефът на компанията за електромобили Тесла (Tesla) Илон Мъск обяви днес, че колите на компанията вече могат да се купуват с биткойни и тази възможност ще стане достъпна извън САЩ по-късно тази година, предаде Ройтерс.

"Вече можете да купите Тесла с биткойн", съобщи Мъск с туит. С втори туит той уточни, че биткойните, платени за електромобил на компанията, ще останат биткойни, а няма да бъдат преобразувани в традиционна валута.

Миналия месец най-напред Илон Мъск прибави таг "#bitcoin" в профила си в Туитър. Тесла пък обяви, че е купила биткойни за 1,5 млрд. долара. Инвестицията си компанията обясни с намерението за "диверсификация и максимизиране на възвръщаемостта на парите в брой, които не са необходими за поддържане на адекватна оперативна ликвидност".

Като капак Тесла добави, че скоро ще приема криптовалутата като платежно средство за колите си.

Тези три фактора доведоха до скок в курса на най-популярната дигитална валута.

По-късно местни медии съобщиха, че крипто борсата Коинбейз (Coinbase) стои зад голямата инвестиция на Тесла в биткойни. Посредникът успял да извърши покупката, без да повлияе на пазара, насочвайки поръчката към няколко брокерско-дилърски мрежи.

Няма съмнение, че последният анонс на Мъск отново ще повлияе на търсенето, респективно на цената на биткойна, както се и случи. Курсът на биткойна се повиши, като към 11:20 часа по Гринуич (13:20 часа българско време) криптовалутата поскъпна с 3,8 процента до 56 508 долара.

Все пак реакцията на пазарите днес бе умерена и биткойнът остана под историческия си максимум от 61 742 долара, отчетен в началото на месеца, отбелязва АФП.