Годишният отчет на производителя на електрически автомобили Tesla показа, че миналия месец компанията е актуализирала инвестиционната си политика, в резултат на което купува криптовалута за 1.5 млрд. долара. След публикуването на тази новина биткойнът поскъпна с повече от 5000 долара, или с 14%, достигайки нов исторически рекорд от 47 566 долара на финала на търговията в понеделник. В същото време акциите на Tesla се повишиха с 11% до 863 долара за брой на борсата в Ню Йорк.

Възходът на биткойна и на акциите на Tesla продължи и във вторник. Криптовалутата скочи до рекордните 48 276 долара, а книжата на производителя на електромобили нарасна с нови 1.31% до 875 долара за брой (до 13.00 часа българско време).

"Ройтерс" припомня, че биткойнът вече нарасна с 62% от началото на 2020 година, след достигнатия връх от 300% ръст през миналата година, тъй като инвеститорите търсят алтернативи на долара поради поддържания нисък лихвен процент от 0% от Федералния резерв на САЩ.

Капитализацията на компанията на Илон Мъск се повиши с милиарди долари само заради новините за промяна в инвестиционната политика. Според Bloomberg, Tesla обяснява този ход относително просто: "За по-нататъшна диверсификация и максимизиране на доходността на паричните средства, които не се използват за поддържане на необходимата оперативна ликвидност."

Въпросът е дали е справедливо. Може би сте забелязали, че в момента парите не правят много пари. (Текущата цена на акциите на Tesla до известна степен отразява този проблем, тъй като доходността им е неколкократно по-висока от тази на долара, например - бел. авт.) Освен това, компаниите редовно диверсифицират своите парични наличности, особено ако оперират в много държави, предупреждава на свой ред "Ройтерс".

Някои спекулации

Биткойнът е всичко друго, но не и обичайна практика. Този нов, неправителствен, нестабилен феномен, склонен към кибератаки и пране на пари, но изправен пред потенциални правителствени регулации, все пак може да се нарече валута. Все още има много препятствия, които трябва да се преодолеят, преди да може да се използва тази валута масово. Коментарите на Tesla, че очаква да приема биткойни като средство за разплащане в близко бъдеще, предизвикват интерес към най-популярната криптовалута, но не е необходимо да натрупвате запаси от биткойни предварително, съветва Bloomberg.

От друга страна, случайното споменаване, че Tesla ще приема плащания с биткойни, е като въдица, която ще помогне да се увеличи стойността на този залог от 1.5 милиарда долара. Tesla спекулира с 1.5 млрд. долара от приблизително 19 млрд. долара, които е имала в наличност в баланса си в края на декември. В същото време 12 милиарда долара от тях бяха събрани чрез продажба на акции по време на миналогодишното рали. Затова въпросните 1.5 млрд. долара са сигнал за подобно рали и през февруари 2021 година, припомня "Ройтерс".

Подобни действия повдигат стандартни въпроси за лидерството на Тesla. Освен спекулативния характер на инвестицията, фактът, че напоследък главният изпълнителен директор Илон Мъск активно пише за криптовалути, трябва да e "червена лампа" за членовете на борда на Tesla. Стореното от Мъск не е осъдително или незаконно, но е справедливо да се каже, че Мъск има склонност да забравя за неудобствата, които създава, когато става въпрос за туитове. Но възниква нов въпрос: Какво би могъл да направи регулаторът след последния туит само месец преди да бъде одобрена "актуализираната" инвестиционна политика?

Биткойнът и Tesla се намериха

Може да се каже, че наличието на фиатни валути в баланса на компанията, помага да се диверсифицират активите на Tesla. Но, разбира се, покупката на криптовалута определено помогна в едно: да се отвлече вниманието от някои по-малко приятни новини. Наскоро китайските регулатори поискаха от Tesla да отговори на жалби относно проблеми с качеството и безопасността. Китайският пазар е от решаващо значение за Tesla, тъй като междинния финансов доклад на компанията показва, че нейните приходи на вътрешния пазар за четвъртото тримесечие на 2020 година са по-ниски от преди две години по същото време.

След събитията около акциите на веригата магазини за видео игри GamesStop, за всички беше ясно, че най-спекулативната автомобилна компания в света и най-спекулативната валута в света скоро ще си намерят пресечната точка. Тesla продава акции, защото може да си го позволи, а след това използва част от приходите, за да купи биткойни, защото и това може да си позволи.

Има ли риск

Това не е първият път, когато Мъск и неговата компания повишават цената на биткойна. В края на януари съоснователят на Tesla добави хаштаг #bitcoin в профила си в Twitter. Тогава криптовалутата добави около 19% към цената при затваряне на търговията за един ден. "Мъск изглежда разглежда криптовалутите като друг инструмент за добавяне на стойност към акциите на Tesla. Може би той е искал да добави такъв елемент към собствената си стратегия: биткойнът ще расте и акциите на Тесла ще растат, но и бонусите на Мъск ще растат", предположи The Financial Times, цитирайки източник от швейцарската финансова компания Newcent, специализирана в цифрови активи.

Според източника от Newcent, Tesla определя покупката на биткойни като един от "рисковете", свързани с дейността на компанията. "Цифровите активи могат да се сблъскат с нестабилност на пазарните цени", казва източникът пред британското издание. Основният риск може да възникне в момент, когато дадена компания трябва да се отърве от криптовалута, тъй като разпространението на цифрови активи е "относително нова тенденция" и въпросът за тяхното дългосрочно приемане от инвеститори, потребители и бизнес е "непредсказуем".

Друг риск за компанията, свързан с криптовалутата, е липсата на материализиран вид на цифровите валути, както и тяхната зависимост от технологиите, което е заплаха за тях от "злонамерени атаки или технологично остаряване".

Ефектът от туитовете на Мъск

Откакто създаде акаунта си през 2009 г., Мъск публикува над 13 400 туитове, много от които предизвикаха бурни реакции на фондовите пазари. Списание Forbes, припомни най-известните и противоречиви изявления на милиардера в Twitter, които значително повлияха на борсовите котировки не само на Tesla, но и на други компании.

Основателят на Tesla и SpaceX може с една дума да предизвика интереса на инвеститорите към определена компания. И ако за други компании изявленията му най-често водят до покачване на котировките, за Tesla почти всички постове на нейния основател влошават нейното финансово състояние в първия момент, но след това настъпват промени, обикновено към поскъпване. Мъск често съжаляваше за написаното за собствените си компании и е признавал в интервюта за различни медии, че не очаква негативни реакции на туитове.

Ето и конкретни примери

Американските медии припомниха някои от тях, когато Мъск обяви новата инвестиционна политика на Tesla:

От 8 юни 2016 година

Когато се очакваше да бъде завършена разработката на Tesla Model 3, в пресата се появиха слухове, че Samsung ще стане доставчик на батериите за новия електрически автомобил на компанията. Основателят на Tesla парира слуховете. "Бих искал да поясня, че по отношение на батериите за Model 3 Tesla работим изключително с Panasonic. Другите новини са фалшиви", написа Мъск.

Туитът на Мъск потопи с 8.02% цената на акциите на Samsung SDI, който произвежда дисплеи, батериите и акумулатори за автомобили. Капитализацията на компанията спадна с 580 милиона долара, докато на Panasonic нарасна с 3.68% и добави 800 милиона долара.

От 1 април 2018 година

На международния ден на шегата Мъск решил да се пошегува и публикува поредица от туитове, в които обяви фалита на Тesla. Той заяви, че компанията за електрически автомобили е попаднала в "най-лошата глава 14 от Кодекса за несъстоятелността на САЩ" (такъв не съществува) и завърши с думите: "Илон беше намерен нокаутиран за Tesla Model 3, заобиколен от бутилки Teslakilla, по бузите му все още се виждат следи от изсъхнали сълзи."

В следващ туит Мъск написа: "Въпреки усилията да се спечелят пари, включително и чрез отчаяна масова продажба на великденски яйца, ние с тъга съобщаваме, че Тesla фалира. Толкова много банкрутирах, че дори няма да повярвате."

Инвеститорите не разбраха шегата: акциите на Tesla спаднаха с 5.1% до края на търговията на 2 април. Може би туитът би бил сметнат за шеговит, ако преди това компанията не беше обявила, че изтегля от пазара 123 000 автомобили от Model S заради проблеми с управлението, а рейтинговата агенция Moody's не беше понижила кредитния рейтинг на компанията до B3 с отрицателна перспектива, а няколко дни преди това автомобил Model X, управляван на автопилот, не натисна спирачки на магистрала в Калифорния, в резултат на което се разби и шофьорът загина.

От 7 август 2018 г.

"Мисля да извадя Tesla от фондовата борса с цена на акция от 420 долара. Финансирането е осигурено", написа Mъск в Tweeter.

По това време акциите на Tesla струваха около 350 долара, но след туита котировките се повишиха и добавиха 11% в същия ден. Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) веднага реагира на туита: беше образувано дело срещу Мъск. Регулаторът определи, че Мъск "е подвел инвеститорите" с посланието си. Акционерите на компанията заведоха дело срещу бизнесмена.

Консултантската компания за анализи и прогнози S3 Partners, изчисли, че загубите на търговци с отворени къси позиции към Tesla надхвърлят 1 милиард долара.

В резултат на това Мъск се оттегли от поста председател на съвета на директорите на Tesla, плати глоба от 20 милиона долара (други 20 милиона долара бяха платени от Тesla) и беше задължен да координира всички съобщения за компанията предварително, с което той не се съгласи. В отговор бизнесменът каза, че броят на лайковете за тази публикация си заслужават.

От 4 октомври 2018 г.

След туита относно готовността за изкупуване на акции на Tesla и новините за наложените глоби от SEC, капитализацията на компанията на Мъск падна с 20 млрд. долара, за което единствената "заслуга" е на Мъск. И след като пуши марихуана в предаване на живо на комика Джо Роугън, акциите на Tesla загубиха нови 10% от цената. Последвалият туит за действията на регулатора, който Мъск написа в началото на октомври 2018 г., пазарната ситуация с Tesla пострада.

В крайна сметка битката между Мъск и SEC завърши с примирие, но по-важно е какво направи предприемачът. Два часа след като федералният съд в Ню Йорк поиска от SEC и основателя на Tesla да обосноват целесъобразността на досъдебното споразумение, сключено в края на септември, Мъск написа туит: "Просто искам да отбележа, че Комисията за обогатяване на къси продажби (Shortseller Enrichment Commission - SEC, а истинското име на регулатора на английски е Securities and Exchange Commission) свърши невероятна работа! И промяната на името е свързано с нашето споразумение!" След това цената на акциите на Tesla спаднаха с 5%. Понижението продължи и на следващия ден, ситуацията се стабилизира едва след няколко седмици. По-късно в интервю за The Verge, Мъск каза, че няма да отстъпи. "Искам да подчертая, че не уважавам SEC", каза той пред изданието. И веднага добави, че ще спази условията на споразумението от уважение към американското правосъдие.

От 20 май 2020 г.

Властите в САЩ поискаха от Мъск да одобри всички финансови показатели на Tesla написани от адвокат на компанията. Той неохотно се съгласи, но това не попречи на бизнесмена да изрази собственото си мнение, дори относно цената на Tesla, и написа: "Струва ми се, че цената на акциите на Tesla е твърде висока за мен."

Въпреки пандемията, акциите на Tesla растяха и достигнаха до 855 долара. Но в деня след туита на Мъск книжата се понижиха с 10.3% до 701.32 долара за един ден, а компанията загуби около 14 милиарда долара пазарна капитализация, а състоянието на нейния съосновател спадна с 2.8 милиарда долара.

От 7 януари 2021 г.

Мъск написа в Twitter кратко съобщение: "Използвайте Signal" (имайки предвид месинджъра) в отговор на промяна в политиката за поверителност на WhatsApp, която реши да сподели данните на своите потребители с Facebook.

Някои инвеститори решиха да изкарат пари от туита на Мъск. След публикацията, цената на акциите на Signal Advance започна рязко да се покачва. В резултат на това за три търговски сесии книжата поскъпнаха с над 5100%, а пазарната й капитализация достигна 390 милиона долара. Signal Advance, обаче, няма нищо общо с месинджъра, за който се предполага, че е споменат от Мъск - ​поскъпналата ​компания произвежда медицински продукти. След 11 януари стойността на акциите на Signal Advance започна да спада.

От 31 януари 2021 г.

Още един куриозен туит на Мъск, след като той анонсира появата си в социалната мрежа Clubhouse. Инвеститорите се втурнаха да купуват акции в Clubhouse Media Group, компания, която се занимава с недвижими имоти. Мъск имаше предвид разработчика на приложението Clubhouse, частна компания, която не е публична и не е регистрирана на борсата. "Тази вечер в 22:00 часа по време в Лос Анджелис съм в Clubhouse", написа Мъск.

След този туит цената на акциите на Clubhouse Media Group нарасна с над 100%, припомня Financial Times. "Единственият проблем тук ... е, че това не е т. нар. Клубна къща, написа британският вестник, наричайки инцидента "ефектът на Илон".