Германското правосъдие отново принуди американския автомобилостроител Тесла (Tesla) да спре строителството на завода си южно от Берлин след жалба на екологични организации, предаде Франс прес.

Беше взето временно решение за спиране на изсичането на дървета в района, съобщи днес пред АФП административният съд във Франкфурт на Одер.

Две асоциации са депозирали вчера жалба срещу планираното от Тесла изсичане на 82,8 хектара гора, за да се увеличи площта, върху която се строи заводът на компанията за електрически автомобили, чието откриване е предвидено за идната година.

Тази операция нарушава германското законодателство в областта на околната среда, унищожавайки местообитанието на защитени видове гущери и змии, според организациите.

Все още не е взето решение по делото по същество, уточни обаче съдът.

Тесла планира да произвежда 500 000 електрически автомобила годишно в тази гигафабрика, която е първата в Европа за компанията на Илон Мъск.

Екологичните организации обаче са обезпокоени от влиянието на огромния комплекс върху екологичното равновесие и водните ресурси в тази много залесена зона.

Според друго оплакване на асоциациите американският автомобилостроител не разполага с окончателно разрешително за строителство, издаването на което подлежи на няколко процедури, оценяващи най-вече екологичното влияние на проекта.

Въпреки това американският автомобилостроител е получил разрешение от местните власти да започне строителните работи на собствен риск, очаквайки окончателна зелена светлина.

Тесла не може и не трябва да е над законите, каза представител на асоциация "Грюне лига" в Бранденбург Хайнц Хервиг Машер.

Американската компания вече беше принудена да спре работата по обезлесяването на 90 хектара дървета през февруари след жалба на същите екологични групи. Тесла е обвързана с множество ангажименти по отношение на опазването на фауната и най-вече на мравките и птиците.