Китайският гигант в онлайн търговията Алибаба (Alibaba) събра днес над 11 милиарда долара при излизането си на Хонконгската фондова борса, което стана най-голямото предлагане на акции в града от 2010 година, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Акциите на Алибаба скочиха с близо 7 процента в началото на сесията на Хонконгската фондова борса и една се търгуваше за 188,10 хонконгски долара или за 24,03 щатски долара. Цената при листването на акциите на Алибаба бе 176 хонконгски долара.


Тържественото и успешно излизане на Алибаба на борсата в бившата британска колония, разтърсвана от шест месеца на протести срещу пропекинското управление, бе белязано и с присъствие на сили на реда за борба с размириците, които бяха разположени пред сградата на Хонконгската фондова борса, докато течеше церемонията по пускането на акциите на Алибаба, уточни АФП.

При това предлагане на 500 милиона нови акции гигантът в онлай търговията успя да привлече над 11 млиарда щатски долара. Основателят на Алибаба, 55-годишния Джак Ма, е най-богатият предприемач в Китай. Неговото състояние се оценява на 39 милиарда долара, според проучване на медийната компания Хужун рипорт (Hurun Report).

Кодът на акциите на компанията Алибаба е 9988 и е омоним на китайски за "вечно благоденствие", отбеляза Асошиейтед прес.