"Към момента проектът няма лиценз. Във връзка с лицензията на АЕЦ "Белене" - тя не е завършила. Новият проект е внесен в регулатора." Това заяви за "Още от деня" на БНТ председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов като коментар на твърдението на Европейската комисия, че бъдещото изграждане на АЕЦ "Белене" се нуждае от нов лиценз.

АЕЦ "Белене" няма лиценз и за да бъде изградена, е необходим нов. Това става ясно от писмо от Европейската комисия в отговор на запитване от адвокат Албена Белянова, цитирано от Юрактив България.

Започнала ли е процедурата по лицензиране от Брюксел

"Ние вкарваме стария проект като проект с издадената заповед за избор на площадка", добави Николов. Според него старият проект е техническият, "но когато говорим за възобновяване на един проект, той вече трябва да отговаря на всички нови изисквания". Старият проект с техническото задание, с инженеринга и с всичко, с което е входиран, е внесен с нови документи, които доказват новите обстоятелства, които се изискват с Директивата за ядрена безопасност".

Трябва да уведомим наново Европейската комисия, тъй като старият проект е одобрен от ЕК, но новият не е, отбеляза Валентин Николов.

Към Еврокомисията се е обърнала адвокат Албена Белянова, като  от Масимо Гариба - зам.-генерален директор на главна дирекция "Енергетика" на ЕК, получила отговор, че планираният нов инвeстиционен проект трябва да е предмет на изцяло ново лицензиране. Това, което е направено преди 13 години, не е актуално. Министър Петкова била изрично уведомена за това през миналата година.

Валентин Николов беше категоричен, че параметрите на проекта не се променят. Изискванията от страна на България са поставени като изисквания към участниците, които искат да спечелят състезанието. Финансовите параметри остават същите - до 10 млрд. "3-те милиарда, които България вече е дала, не може да ги смятаме като 3 млрд., а ще ги смятаме на база на оценката, която Националната електрическа компания е възложила на компания, която да оцени активите - те може и да са повече, може и да са по-малко", допълни той.

На въпрос остава ли условието "без държавна гаранция, без ангажимент при изкупуване на ток", той беше категоричен, че то е непроменено.

Само преди дни бе обявено обединяването на интересите на трима потенциални инвеститори: "Росатом", "Фраматом" и "Дженерал Електрик".

В процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене" нараства конкуренцията и възможността да бъдат намерени средствата за финансиране на проекта, коментира Николов.

Той подчерта, че бъдещето е на ядрената енергетика и че въглищните централи ще трябва да затворят.

Изборът на председател на КЕВР

Даваме шанс на Пламен Младеновски да направи своите предложения и да ни спечели, да ни убеди в качествата си за председател на КЕВР, но не мога да твърдя по никакъв начин, че новият шеф на регулатора ще бъде той, каза още Николов.

Името на Младеновски се спряга за бъдещ шеф на КЕВР от седмици. Той работи в комисията от 2013 г. и ръководи дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика".