Руската държавна корпорация "Росатом" потвърди интереса си към проекта за изграждане на АЕЦ Белене, предаде ТАСС. 

От компанията заявиха, че са потвърдили своята заинтересованост към българските партньори в рамките на процедурата в установения срок.

По-рано в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи в парламента, че до края на днешния ден петте компании, които желаят да участват в проекта "АЕЦ Белене", трябва да направят потвърждения за обвързващи оферти.

Отделно заявленията за придобиване на миноритарен дял ще бъдат предоставени на потенциалните стратегически инвеститори, за да влязат в преговори и да финализират целия модел на проекта. Очакванията са до края на април - началото на май 2020 г. да бъдат подадени и обвързващите оферти.

В началото на декември 2019 г. беше съобщено, че продължават преговори с Росатом", Си Ен Ен Си, Корейска хидроатомна корпорация, "Фраматом" и "Дженерал Електрик". Всяка една от компаниите може да влезе в преговори с останалите в кратката листа.

Теменужка Петкова съобщи, че през следващите месеци е необходимо да се продължи процесът на лицензиране на атомната електроцентрала и да се одобри техническият проект на съоръжението. Процедурата започна през 2008 г., но беше спряна със замразяването на строителството, уточни министърът. В никакъв случай не става дума за изтичане на конкретен лиценз, а просто за довършване, каза още Петкова.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ "Белене" е публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването.

През 2006 г. "Атомстройекспорт" (част от "Росатом") спечели международния търг за изграждането на два енергоблока, оборудването бе доставено на обекта в Белене, но през 2009 г. проектът беше спрян и през март 2012 г. България отказа да изгради централата. През май 2018 г. обаче българският премиер Бойко Борисов обяви, че страната възнамерява да възобнови строителството на Белене, а през 2019 г. е обявен търг за изграждането на атомна електроцентрала, припомня ТАСС.