Руската държавна корпорация "Росатом", френската компания "Фраматом" (Framatome SAS) и американската "Дженерал Електрик" (GE Steam Power) обединяват усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на проекта АЕЦ "Белене". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание.

Обединяването на тези трима световни лидери в областта на ядрената енергетика е много ясен знак, че процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор, ще бъде изключително оспорвана, каза енергийният министър. Това, според нея, е знак, че тези компании вярват в този проект и възможността на реализация на АЕЦ "Белене" става все по-осезаема.

Министърът отбеляза, че обединяването на трите компании е съществен момент в процедурата за избор на стратегически инвеститор.

"От пет компании, които бяха включени в кратката листа, три от тях се обединяват в консорциум, който ще участва заедно, и оттук нататък процедурата ще върви в този ход", добави Теменужка Петкова, според която това е добра новина за България. Показва доверие в българското правителство и българския премиер.

По време на пресконференцията си снощи премиерът Бойко Борисов анонсира обединението на трите компании, като подчерта, че за пръв път "Росатом" ще даде достъп до технологиите си (и горивото си) на американска компания.

Кои са кандидатите и какво се очаква от всеки един

Петте компании, потвърдили (в рамките на определения срок) интереса си към дострояването на АЕЦ "Белене", са: "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменергопром", Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), Корейската хидро и атомна корпорация, френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик".

От първите три корпорации се очаква да предложат дялово участие в проектната компания, а от "Дженерал Електрик" и "Фраматом" да предложат свое оборудване за ядрената централа, както и финансиране за него, което ще се изплаща от бъдещите собственици.

Какво предстои по процедура

Само преди няколко дни Теменужка Петкова съобщи за предстоящ видеоконферентен разговор с петте компании. От проявилите интерес се очаква да пристигнат в България, за да се запознаят с информационната зала за проекта и да получат цялата базова информация, която им е необходима. По този начин те ще могат да пристъпят към следващия етап - подготовка на обвързващи оферти, обясни министърът.

Вероятно разговорът е проведен и може би на него е бил лансиран европейско-американският консорциум.

На този разговор заинтересуваните трябваше да кажат кога могат да дойдат, за да влязат в информационната зала.

На 30 април Министерство на енергетиката съобщи, че във връзка с актуалната пандемична обстановка срокът за изготвяне на обвързващи оферти ще започне да тече от датата, на която ще бъде осигурен физически достъп на кандидатите до информационната зала за проекта, която се намира в сградата на Националната електрическа компания.

След като по-рано през април потенциалните кандидати от т.нар. "кратка листа" (петте компании) подписаха споразумението за конфиденциалност, получиха от МЕ информационния меморандум за АЕЦ "Белене". Меморандумът съдържа базова информация за проекта, правната рамка в страната, както и анализ на пазарната ситуация в региона.