Оптимист съм по отношение на възможността за реализация на АЕЦ "Белене". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за БНТ.

„Знаете, че се провежда процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в официален вестник на Европейския съюз. Целта беше да стигне до широк кръг заинтересовани лица, да бъде абсолютно публична, прозрачна, да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото той ще бъде много важен не само за България, той ще бъде важен за целия регион, добави Петкова.

По думите й анализите показват, че в нашия регион ще трябва да бъдат изведени от експлоатация определени мощности.

„Проектът АЕЦ "Белене" според мен има бъдеще. Доказателство за това е и заявлението, което нашите съседи от Северна Македония направиха. Те подадоха заявление да придобият миноритарен дял от проектната компания, който да е в размер на 10% от капитала на компанията. И подадоха заявление за изкупуване на ел. енергия за целия срок на експлоатация на централата“, обясни енергийният министър.

„Това е решение на правителството на Северна Македония, това решение е от тяхната компания, съответно, която е аналог на нашата Национална електрическа компания. Това е самата реалност и аз много се радвам за това. Отделно, участието на такива компании на „Росатом“, „Си Ен Си“, „Дженерал електрик“ смятам че е достатъчно ясна и категорична заявка по отношение на оптимизма във връзка с изграждането на този проект“, коментира още министърът.

Петкова посочи, че на 1 октомври тази година бе дадено от страна на Агенцията за ядрено регулиране лицензията за удължаване на срока за експлоатация на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 10 години.

„Срокът може да бъде удължен още, до 30 години. Нашето национално законодателство изисква на всеки 10 години да се прави отново проверка, анализ от страна на Агенцията за ядрено регулиране и съответно да се подновява тази лицензия, ако централата отговаря на всички необходими изисквания за безопасност“, каза още енергийният министър.

„Правителството показа на практика изпълнението на един от основните си приоритети в областта на енергетиката. Гарантирали сме енергия на достъпни цени и чиста енергия на българските граждани. Печалбата за първите 8 месеца за АЕЦ "Козлодуй" наистина е рекордна – 271 млн. лв. Това красноречиво говори за ефективността, с която работи тази централа. АЕЦ "Козлодуй" наистина е в много добро финансово състояние“, допълни Теменужка Петкова.