Преди две години Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Според мен, първото впечатление при интервю за работа е с все по-малка важност. Много от фокуса в съвременните техники за професионален разговор е именно върху избягването на "впечатления", защото те могат да бъдат субективни и повлияни от възприятията на интервюиращия", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Саня Спасова.

Казвам се Саня Спасова, на 33 години от София. Завършила съм бакалавър Журналистика в УНСС и магистър Икономика на културата в Erasmus University, Ротердам. От близо 4 години работя в Brandwatch, като в сферата на човешките ресурси съм вече от 10 години (прекарани в ИТ сектора). Обичам да пътувам, да се грижа за околните и живота като цяло.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Моята позиция е Global TA Manager, което означава работа по няколко основни направления. Едно от тях, разбира се е ръководене на глобален екип, който се занимава с подбор на таланти за нашите Product, Engineering и Brand отдели. Екипът ми е страхотен, всички са много опитни специалисти с фокус в техническия подбор.

Друга основна част от работата ми е с по-технически фокус, тъй като аз съм отговорна за нашата Applicant Tracking система. Поддържам платформата, имплементирам различни процеси свързани с нея, създавам интеграции с други вътрешни системи. Този аспект е изключително интересен, тъй като предполага сътрудничество с много от другите екипи в компанията и предоставя достъп до много разнообразна информация.

Третият основен компонент, разбира се е стратегическата ми функция в TA Leadership екипа на компанията. Заедно създаваме политики, процеси и посока за отдела, и взимаме дългосрочни решения за подбора в компанията.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Профилът се определя най-вече от ценностите ни. Търсим хора, които да ги е грижа за работата си и за колегите си, които се гордеят с това което правят и хора устойчиви и търсещи промяната за добро. Разбира се, различните роли имат определени изисквания, но ако говорим за техническия талант всичко по-горе важи с пълна сила.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Най-важното е търпението, правилно поставените цели и опората, която талантът получава в компанията и извън нея. Професия и занаят не се придобиват бързо и лесно, няма quick fix решение. Важно е и постоянното учене, желанието да бъдеш по-добър в това, което правиш, за да бъдеш релевантен талант за пазара на труда.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Според мен, първото впечатление е с все по-малка важност. Много от фокуса в съвременните техники за професионален разговор е именно върху избягването на "впечатления", защото те могат да бъдат субективни и повлияни от възприятията на интервюиращия (т.нар. bias). Да не говорим, че вече голяма част от интервютата са дистанционни и кандидатът може да контролира околната си среда изцяло. Важни са качествата, знанията и потенциалът на кандидата. Нищо повече.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Имаме изградени въпросници и сценарии, постоянно ги подобряваме, обучаваме екипа и мениджърите, с които работим в подбора. Въпреки това държим разговорът да бъде човешки, защото от двете страни на телефона/екрана стоят истински хора. Това означава, че форматът е по-скоро свободен, в зависимост от кандидата.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Разбира се, че се допускат грешки. Възможно е разочарование и за двете страни в подбора. Затова е важно да се направи всичко възможно преди подписването на оферта да се даде пълна информация за компанията, екипа и работата. Кандидатът е участник в този процес и също е много важно да знае какво търси и най-вече какво не търси в една компания.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Ако трябва да съм честна, много таланти влизат в ИТ индустрията с очакване за високо заплащане веднага. Връщайки се към началните въпроси, аз не вярвам в quick fix решенията и разпознавам потенциала в желанието за развитие и любопитството към работата. Всеки сам решава.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Образованието е абстрактно навсякъде, а само практиката учи. Затова по-скоро бих казала, че насоката към по-практическо обучение е важна, а не локацията.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Като за начало им завиждам, има толкова много нови възможности, толкова много интересни професии. Бих ги посъветвала да пробват и да не се плашат от грешки, провали и ново начало, ако това, което са избрали се окаже неправилно. Да следват интуицията си, да бъдат любопитни и да питат смело по-опитните от тях - да търсят ментори по пътя си. И най-вече - да не приемат нещата твърде сериозно. Кариерата е много важна, но животът извън нея е това, което е най-ценно.