Преди година и половина, Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Профилът на идеалния кандидат зависи от самата позиция, но има личностни качества, които правят един кандидат добър cultural fit, независимо в кой отдел ще работи. Това са добрите комуникационни умения, екипната работа, желанието за усвояване и предлагане на нови идеи, позитивизмът и интегритетът", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Неделина Маринова. 

Коя е тя

Казвам се Неделина Маринова, на 28 год., от Бургас. Средното си образование завърших в Природоматематическа гимназия, а след това записах бакалавър "Global Marketing" в Бизнес Академията в Орхус, Дания. След първата година там, получих възможността да замина за Филаделфия, САЩ, като част от програмата за обмен на студенти. Следвах 6 месеца в Chestnut Hill College, а след това се трансферирах в Coventry University London Campus, където всъщност завърших своя бакалавър по "Global Marketing and Sales". Кариерата си в Recruitment започнах в BPO компания през 2018 г., а от август 2021 г. съм част от екипа на NitroPack - най-бързо растящият продуктов start-up в България за 2021 г.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

В момента заемам позиция "Human Capital Team Lead" в НитроПак. Като като част от start-up компания, всеки от нас "носи много шапки", с други думи, работата е разнообразна, динамична и обхваща почти всички аспекти на HR - от подбора на таланти, който е основен фокус, до административните задачи, организирането на събития, трейнинги и други вътрешни проекти.

Според мен един Talent Acquisition специалист трябва най-вече да умее да комуникира, изслушва и убеждава. Също така трябва да е адаптивен, проактивен и информиран за тенденциите на пазара, защото нещата постоянно се променят и конкуренцията е голяма, особено в ИТ сектора.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Профилът на идеалния кандидат зависи от самата позиция, но има личностни качества, които правят един кандидат добър cultural fit, независимо в кой отдел ще работи. Това са добрите комуникационни умения, екипната работа, желанието за усвояване и предлагане на нови идеи, позитивизмът и интегритетът.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Изграждането на един талант може да бъде повлияно от много фактори - родителска подкрепа, влияние от страна на връстници, влияние от страна на преподаватели и обществото, като цяло. Всички са важни до някаква степен, но според мен, най-важните се крият в самия него - вътрешна мотивация, амбиция и визия за бъдеща кариерна реализация. Ако това е налице, меките умения могат да бъдат научени и надграждани с усърдна работа върху тях и практика.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Със сигурност първото впечатление е важно. От това, в известна степен, зависи и в каква посока ще тръгне самият разговор. В повечето случаи, първото впечатление се оказва правилно, но разбира се, имало е и изключения.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат? 

Много зависи от самата позиция, но за повечето роли, имаме изграден интервю процес, като се стремим той е да е максимално кратък и бърз.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

В първите 4-5 месеца обикновено си проличава, дали кандидатът наистина е добър фит за организацията. Грешките са неизбежни, но за щастие са рядкост, а и се поучаваме и подобряваме чрез тях.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

По мои наблюдения, като цяло и двете неща са приоритетни за кандидатите, но по-джуниър хората са главно водени от възможностите за учене на нови неща и развитието. 

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Университетите в чужбина дават много по-добра практическа подготовка и възможност за реални стажове, докато тези в България, залагат основно на "сухата" теория.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Открийте това, което ви доставя удоволствие, и с което наистина искате да се занимавате, и се стремете към него. Стажовете, например, са чудесен начин да опитате различни неща. Показвайте мотивация, желание за развитие в конкретната област и не спирайте да учите и да се подобрявате.