"Идеалният кандидат" е платформа на Dir.bg, чиято основна цел е да улесни процеса на търсене и предлагане на студентски стажове.

"Малко повече от месец след своя старт, проекта успя да генерира сериозен интерес и от страна на компаниите и от тази на студентите, които са активни участници в него", споделя Бисер Кунчев, автор на идеята и директор "Бизнес развитие" в Дир.бг, пред водещия на "Вечерното шоу на Слави Трифонов" по 7/8 ТВ Иво Сиромахов.

"Идеалният кандидат" е платформа, която разчупва модела на кандидатстване и заменя стандартната автобиография и мотивационно писмо със специално разработен и одобрен от бизнеса т.нар. "HR Лексикон" с 22 отворени въпроса и опционална възможност за записване на кратко видео селфи от 60 до 90 секунди. Всеки студент може да изпрати своята кандидатура за стаж, прилагайки лексикона, а видео селфито не е задължително условие, но дава допълнително предимство при кандидатстване на обява за стаж в проекта", продължава Кунчев.

"Прави ми впечатление, че младите български таланти имат желание да учат, да се докажат и развият в България. Университетите спомагат все повече затова, залагат все повече на практически обучения с външни лектори от чужбина, както и на ментори от самите компании.", добавя той.

"Студентите да бъдат смели в процеса на кандидатстване, дори да не отговарят на някои от изискванията на компаниите, нека кандидатстват, да заявят желанието си да работят точно в тези компании. Но, нека бъдат честни, да не се опитват да заблуждават бизнеса, тъй като всичко това през време на едно интервю лъсва и интервюиращият не може да бъде излъган. Нека да бъдат себе си.", казва Кунчев.

"Целта на платформата "Идеалният кандидат" е да се превърне в желано място за намиране на стаж и първа стъпка в кариерата на студентите. Обръщението ни към студентите в проекта е на "Ти", а целта ни е да го почувстват близък до тях и като верен помощник в решаването на техните първи кариерни проблеми. Процесът за участие на компаниите в проекта също е отворен. Всяка една от тях може да добави по всяко едно време своите обяви за стаж и да провокира желаещите да изберат точно нея. Всички компании са добре дошли и могат да се обърнат към нас за повече детайли за пълноценно участие в проекта", завършва Бисер Кунчев.