Идеалният кандидат се възпитава от ранните му години. Това заяви в предаването на БНТ "100% будни" директорът "Бизнес развитие" на dir.bg Бисер Кунчев при представянето на новата платформа за търсене и предлагане на стажове "Идеалният кандидат".

"Много е важно, в какво семейство са отраснали децата, как са възпитани и в какви порядки. Това е така, защото когато човек влезе в студентска възраст трите основни качества, които според мен е хубаво да притежава за начало са: да бъде отговорен, решителен и организиран. А това всъщност са нещата, които се учат в семейството. Останалото компанията може да го надгради и да помогне на студента да доразвие своите качества и да стане още по-добър кандидат в бъдеще", каза Бисер Кунчев.

В платформата "Идеалният кандидат"  има над 150 активни обяви за стаж. По тях може да кандидатства всеки желаещ. Няма възрастови ограничения.

Без CV и мотивационно писмо

Подменихме ги с нещо по-модерно - "HR Лексикон", обясни Кунчев. Той е съставен от 22 въпроса, които дават демографска информация за кандидата: в кое училище е завършил, какви езици владее или учи, какво е отношението му към стажа и към бъдещото му развитие в кариерата.

Този лексикон е разработен с помощта на HR-отделите на генералните партньори на кампанията, допълни  Кунчев.

Платформата дава възможност към лексикона на кандидата да бъде добавена и кратка видео визитка (60 до 90 секунди). Тя не е задължителна, но може да даде допълнително предимство при кандидатстване за даден стаж.  

"Съветът ми към студентите е дори да си мислят, че не покриват голяма част от изискванията на компанията да бъдат смели, да кандидатстват и да покажат желанието си, защото в крайна сметка, отивайки в компанията тя може да надгради голяма част от тези неща. Възможно е те да ги имат скрити в себе си и просто да е нужно някой да ги развие", каза още Бисер Кунчев.