Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година и половина Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Като грешка на днешните студенти мога да посоча техните свръхочаквания - идеалният стаж с идеално заплащане и идеално работно време в някои сфери е химера", споделя Кристина Налбантова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Родена и израснала в Бургас. Завърших гимназията с преподаване на английски език "Гео Милев". От дете имам силен афинитет към медицината. Звучи странно, но се колебаех дали да съм фотограф, моден дизайнер или журналист. Надделя журналистиката. В момента отразявам най-вече теми, свързани със здравеопазването, така че взех най-доброто от "двата свята". J

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Телевизионния си път започнах, когато бях третокурсник - като стажант в bTV. Оттогава минаха повече от 5 години, но продължавам да се уча всеки ден. Преди да попадна тук и да се специализирам в ресор "Здравеопазване" имам и 2 практики в печатни медии - лайфстайл и новинарски, както и кратък опит като международен редактор в друга телевизия.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Като студентка си представях да съм автор в списание l"Europeo. Обичам печата и до днес, но не съжалявам, че поех по друг път. Телевизията дава динамика, адреналин и дисциплина.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Не смятам, че една мечта трябва да е край на стремежа ни. За да развием себе си, трябва да си поставяме нови цели винаги, когато постигнем старите. Така е и с мен. Но най-голямата ми цел е да съм щастлива в работата си и в личния си живот, да съм добър човек и да заспивам с чиста съвест.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Всяко запознанство, всеки успех и най-вече всяка грешка са ми дали опит - и житейски и в професията. В образованието си може би бих избрала профил "Политика" или "Международни отношения", вместо "Култура", какъвто изучавах. Но там се срещнах с преподаватели, на които много държа, така че и за това не съжалявам.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете са неизбежна част от развитието във всяка сфера - и "телевизионните" ми приятели, и тези с други професии са се развили именно благодарение на практики. Те са и идеална възможност за опит в различни направления - за да може всеки кандидат да се ориентира за посоката, в която иска да се развива.

Преди година и половина Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Да е силно мотивиран и да иска да се развива в сферата, в която кандидатства. Работодателите забелязват кога един човек иска да е част от екипа и кога има нужда единствено от бележка за стаж, която университетите изискват. Хората, които имат желание, талант и интелект, винаги изпъкват.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Демотивиращо за младите хора действа липсата на адекватно, а понякога и каквото и да е заплащане. Трудно е да се открият и стажове - не всички компании публично обявяват, че предлагат практики. Често се налага студентите да пишат имейли до фирмите, където биха искали да се обучават. От мои колеги съм чувала, че не винаги получават отговор. Като грешка на самите студенти мога да посоча свръхочакванията - идеалният стаж с идеално заплащане и идеално работно време в някои сфери е химера.

Снимка: bTV

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

В много специалности университетите дават добра основа. В нашата професия е важна практиката. По мое време тя беше изключително ограничена. А теорията беше неприложима в работна среда - термините, на които ни учиха, бяха остарели, а технологиите, за които ни разказваха, отдавна не се използваха никъде. Имаше и важни елементи, които ни дадоха важна основа - научиха ни да пишем в различни жанрове, за функциите на различите институции, за важността на международните отношения, за медийното право.

Каква е рецептата за кариерен успех на Кристина Налбантова?

Много труд и търпение. Вярвам и в късмета и шанса да си на точното място в точното време.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Усърдие, динамика и дисциплина.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Благодаря. Казват ми да съм по-търпелива и да говоря по-бавно. J

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Кариерно развитие без опит няма. Това трябва да мотивира младите хора. Бих им казала да са търпеливи и да не са твърде смели в очакванията си за бърз скок в кариерата, без значение в коя сфера се развиват. Всичко се случва с малки стъпки. А когато не знаят - да питат.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Добрата новина е тази, която засяга повече от мен и семейството ми. В глобален план добрите вести са за мир, за лек за нелечимите болести, за здрави и щастливи деца.