Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Стартът в кариерата, както и стартът в много други нови начинания, не винаги се случва така, както си го представяме в началото. Може стартът да бъде блестящ, но може и да не е, това не бива да ни смущава и да ни демотивира. Животът ни от тук нататък ще бъде изпълнен с много "стартове" и ние не трябва да се предаваме, колкото и трудна и невъзможна да ни изглежда дадена ситуация", споделя Сандрина Маринова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е тя?

Казвам се Сандрина Маринова, на 23 години от Кюстендил. Уча в Югозападен университет "Неофит "Рилски" , бакалавърска степен "Връзки с обществеността", тази учебна година ще бъда четвърти курс.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За платформата на dir.bg за търсене и предлагане на студентски стаж "Идеалният кандидат" научих съвсем случайно при опит да намеря подходящ стаж. В социалната мрежа "Фейсбук" ми излезе реклама на "Идеалният кандидат", реших да разгледам платформата и наистина много ми допадна. Има много организации и компании, които са обявили свободни места за стаж. На първата страница от обявите ми излезе тази на dir.bg ,не се замислих и веднага кандидатствах.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Моето лично виждане относно стажа по време на обучението в университета е, че колкото по-рано започнем активно да участваме, толкова по-добре е за нас студентите. Според мен най- добрият период за започване на стаж е във втори курс. Стажът е много добра възможност за израстването ни като личности и бързото изграждане на навика да бъдем отговорни хора.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Според мен един от проблемите, с които се сблъсква един студент по време на стаж е най-вече самото намиране на такъв, но все пак ако човек търси, намира. Проблем е и съчетаването на лекциите и стажа, според мен организациите, в които стажуват студенти ,не винаги се съобразяват с техните задължения в университета.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Мисля че идеалният стаж за мен ще бъде в организация или компания, която наистина дава шанс на студента да разгледа всички отдели, да се докосне до работата на отделните екипи, да може да се научи да се сработва с хората работещи там, за да черпи вдъхновение и информация от всички звена.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Бих направила обявата креативна и различна. Не бих се доверил на старо модни модели на обява. Днес живеем в едно различно време и нашето поколение съвсем не е същото като това от преди 20 години, да речем. Със сигурност най- разпространена обявата би била в социалните мрежи и интернет пространство. Като служител в "Човешки ресурси" бих наблегнала в това с какво ще се занимава стажантът по време на самата практика и кои звена на компанията ще разглежда.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Бих казала, че са важни, но не най-важните. Стартът в кариерата, както и стартът в много други нови начинания, не винаги се случва така, както си го представяме в началото. Може стартът да бъде блестящ, но може и да не е, това не бива да ни смущава и да ни демотивира. Животът ни от тук нататък ще бъде изпълнен с много "стартове" и ние не трябва да се предаваме, колкото и трудна и невъзможна да ни изглежда дадена ситуация.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Според мен университетът е мястото, което трябва да даде първоначални стъпки в специалността, по която се обучава студента. Аз изучавам "Връзки с обществеността" и в моя университет задължителната учебна практика започва във втори курс и завършва в четвърти. За мен това е много добро и организирано решение, във всяка програма на студентите трябва за има поне две задължителни практики, това е моето лично мнение. Стажът е мястото на което се учим да бъдем професионалисти в сферата на работа, която сме избрали.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейство е неизменна част от нашия успех! Смея да твърдя, че без моето семейство нямаше да постигна резултатите в университета, и живота като цяло. Те са моята мотивация и подкрепа мога само да им благодаря за това, че винаги са до мен и да си пожелая винаги да ме подкрепят и подтикват към успеха!

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

За мен приятелите са неизменна част от живота. Те могат да дадат вдъхновение и урок! Разбира се с някои от тях имаме различия и не сме на една и съща вълна, но това никога не ме е притеснявало по някаква причина. Отговорът ми на това дали може да се съчетае забавлението с образованието е "Да". Когато имаш ясна представа и цел в живота, не би било проблем да подредиш приоритетите си по важност.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Силно се надявам да не ми се налага да напусна България в дългосрочен план. Бих живяла и работила в България на всяка цена, за мен родното място е изключително важно и ако имам тази възможност да се реализирам тук, не бих пропуснала този шанс!

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Моят съвет към младите хора е да не спират да мечтаят и да покоряват върхове! Животът е като книжка за оцветяването, цветовете, с които ще я оцветим избираме ние, аз лично бих избягвала сивото и бих се съсредоточава към светлите и топли цветове!